Nieuws

Tetrazepam: Standpunt van het fagg

Gepubliceerd op 17/04/2013

Volgend op de herziening van de baten-risicoverhouding van deze geneesmiddelen, beveelt het PRAC aan om de vergunningen voor het in de handel brengen van tetrazepam-bevattende geneesmiddelen te schorsen. Het betreft momenteel enkel een aanbeveling.

Momenteel zijn de vergunningen voor het in de handel brengen van tetrazepam-bevattende geneesmiddelen niet geschorst en is de definitieve beslissing nog niet genomen. Er is dus geen reden dat patiënten hun behandeling plotseling stopzetten.

Wat zijn de aanbevelingen van het fagg in afwachting van de finale beslissing?

Te respecteren gebruiksvoorzorgen

  1) Patiënten dienen te worden gewaarschuwd voor risico's van huidreacties en dienen nauwgezet te worden opgevolgd. Indien er zich tekenen of symptomen voordoen (bijvoorbeeld een progressieve huideruptie, vaak geassocieerd met blaren of lesies t.h.v. de slijmvliezen), moet de behandeling met tetrazepam onmiddellijk worden gestopt.

  2) Tetrazepam mag niet worden gebruikt bij patiënten met een voorgeschiedenis van ernstige huidreacties.

  3) Men moet vermijden om tetrazepam-bevattende geneesmiddelen te combineren met andere geneesmiddelen waarvan gekend is dat deze geassocieerd zijn met huidreacties.
Het risico van dergelijke reacties te ontwikkelen is inderdaad groter wanneer tetrazepam gelijktijdig wordt gebruikt met namelijk:
     a. bepaalde geneesmiddelen gebruikt bij de behandeling van jicht (zoals allopurinol),
     b. bepaalde anti-epileptica (zoals carbamazepine, lamotrigine, fenobarbital, fenytoïne),
     c. bepaalde anti-infectieuze geneesmiddelen (zoals sulfamethoxazole, sulfasalazine, sulfadiazine, sulfafurazole, sulfadoxine),
     d. bepaalde anti-inflammatoire geneesmiddelen (zoals meloxicam, piroxicam, tenoxicam).

  4) Tetrazepam-bevattende geneesmiddelen moeten worden gebruikt aan de laagste dosis gedurende een zo een kort mogelijke periode

Om meer te weten:

http://www.fagg-afmps.be/nl/news/news_tetrazepam_2013_04.jsp
  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer