Nieuws

"Informatie delen is gezond!"

Gepubliceerd op 20/05/2015

De elektronische en beveiligde uitwisseling van onze medische gegevens tussen de verschillende zorgverleners die wij raadplegen, houdt heel wat voordelen in: die professionals kunnen onze medische voorgeschiedenis inkijken en zo dus sneller een diagnose stellen waardoor overbodige onderzoeken worden vermeden. Die uitwisseling is echter alleen mogelijk indien wij als patiënten hiermee instemmen: dit is de geïnformeerde toestemming.

Een communicatiecampagne wil deze toestemming meer onder de aandacht brengen.

Om die boodschap zoveel mogelijk bij het grote publiek te verspreiden, hebben het RIZIV en de FOD Volksgezondheid verschillende communicatiemiddelen ontwikkeld.

  • Een folder 'Leidraad bij de geïnformeerde toestemming', die zal eveneens beschikbaar zijn bij uw apotheker, in de kabinetten van de huisartsen en in de ziekenhuizen.
  • Op de website PatientConsent  vindt u een verklarende animatiefilm over de toestemming.


De campagne zal eveneens overgenomen worden door de mutualiteiten, die hun leden de nodige uitleg zullen verschaffen. We herinneren eraan dat de federale overheid ook een telefoonlijn heeft geopend (+32-2-524 97 97) waar het grote publiek terechtkan voor vragen over het delen van gezondheidsgegevens en over de geïnformeerde toestemming.

De perscommuniqués van het RIZIV en van de FOD Volksgezondheid vindt u HIER.

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer