Nieuws

Juncker plooit voor protest

Gepubliceerd op 10/10/2014

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ziet af van zijn beslissing om de bevoegdheid voor geneesmiddelen over te hevelen van het DG Gezondheid naar het DG Interne Markt. Juncker komt daarmee tegemoet aan het brede protest van verenigingen en organisaties uit de sector van de gezondheidszorg. 'Geneesmiddelen zijn geen gewone consumptiegoederen', stelde ook APB in een open brief aan de regeringsformateurs en de Belgische Europolitici.

 

Toenmalig Commissievoorzitter José Manuel Barroso besliste vijf jaar geleden om geneesmiddelen en het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) onder te brengen bij het DG Gezondheid. Dat zijn opvolger die beslissing terug wou draaien, veroorzaakte een storm van protest. Een grote groep van Europese verenigingen en organisaties uit de sector van de gezondheidszorg, waaronder de PGEU (Pharmaceutical Group of the European Union), protesteerde hiertegen via een brief open brief aan Juncker.

 

APB pleitte in een open brief aan de regeringsformateurs, de Belgische Europarlementsleden en de Belgische Europese commissarissen om al het mogelijke te doen om de beslissing van Juncker ongedaan te maken: "Het is een slecht signaal aan Europese burgers en patiënten, namelijk dat de economische belangen primeren op de volksgezondheid. Geneesmiddelen zijn geen gewone consumptiegoederen en moeten de bevoegdheid blijven van het DG Gezondheid."

 

Dat Juncker zijn beslissing nu terugschroeft, is dan ook een goede zaak. Of zoals ontslagnemend minister Onkelinx het verwoordde: "Het is een grote overwinning voor alle Europese patiënten".

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer