Nieuws

Medicinale cannabis straks in de apotheek.

Gepubliceerd op 27/11/2014

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een koninklijk besluit dat de verdeling van medicinale cannabis via apotheken mogelijk maakt.

Momenteel is het gebruik van medicinale cannabis in ons land alleen toegelaten in het kader van klinische studies, maar minister De Block wil dit uitbreiden en goedgekeurde geneesmiddelen op basis van cannabis via de apotheek laten verdelen.

Op dit ogenblik komt er maar één geneesmiddel in aanmerking, Savitex, een mondspray die vooral bedoeld is als aanvullende behandelmethode voor spierspasmen ten gevolge van multiple sclerose. Het geneesmiddel zou ook andere symptomen bij MS-patiënten verlichten, zoals zenuwpijn en een overactieve blaas, maar volgens het geneesmiddelenagentschap FAGG is dat niet wetenschappelijk aangetoond. Het FAGG heeft daarom geoordeeld dat Sativex voorlopig alleen maar aangewezen is als behandeling om spasmen te verlichten bij MS-patiënten die niet reageren op andere medicatie.

Sativex zal uitsluitend op voorschrift te verkrijgen zijn in de apotheek. Maar dat is niet voor morgen. Eerst wacht nog een lange administratieve procedure.

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer