Nieuws

Reactie van APB betreffende de spreiding van de apotheken

Gepubliceerd op 13/08/2015

"Wij staan klaar om het gesprek hierover aan te gaan in een constructief klimaat"

"De huidige spreidingswet kent enkele gebreken en ze laat onder meer transfers toe waartegen de apothekers heel wat bezwaren hebben. Hierover hebben we de minister en haar regeringspartners reeds herhaaldelijk gesensibiliseerd. Het kabinet lijkt hieromtrent nieuwe criteria vast te willen leggen, rekening houdend met demografische en geografische aspecten, om zo tot heldere spreidingscriteria te komen die niet voor interpretatie vatbaar zijn. Wij vinden dit een rationeel uitgangspunt dat we bij de gesprekken verder willen preciseren.

De problematiek van de spreiding van de apotheken in de steden is echter niet gegroeid uit een omzeiling van de huidige wetgeving, maar dateert van voor haar uitvoering. Men moet het huidige netwerk van de apotheken beschouwen als een troef die een grote toegankelijkheid tot de geneesmiddelen en gezondheidsraadgevingen betekent voor de bevolking. We kunnen sinds enkele jaren ook een zekere autoregulatie van de sector vaststellen, vooral betreffende de fusies. We willen deze mogelijkheden nog verder uitwerken en ondersteunen.

Een nieuwe wet die een optimale spreiding garandeert om de beste dienstverlening en grootste toegang tot medicatie te kunnen bieden, is noodzakelijk. Hierbij moet een toereikende rentabiliteit gewaarborgd zijn opdat aan de kwaliteitsvereisten kan worden voldaan. Dit lijkt de huidige minister ook te begrijpen. Wij staan dus klaar om het gesprek hierover aan te gaan in een constructief klimaat."​

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer