Nieuws

Sunshine Act: transparantie in het belang van de patiënt

Gepubliceerd op 26/07/2017

BETRANSPARENT.BE: Transparantie rond samenwerkingen van farmaceutische en medische hulpmiddelen bedrijven met patiëntenverenigingen, beroepsbeoefenaars en organisaties uit de gezondheidssector.

De wettelijke transparantieplicht legt farmaceutische en medische hulpmiddelen bedrijven, zowel Belgische als buitenlandse, op om premies en voordelen die zij vanaf 1 januari 2017 rechtstreeks of onrechtstreeks toekennen aan gezondheidszorgbeoefenaars, organisaties in de gezondheidszorgsector of patiëntenverenigingen, te documenteren en jaarlijks openbaar te maken op het platform betransparent.be.

Wat wordt er nominatief op betransparent.be openbaar gemaakt?

  • Toegekende honoraria, betaling en terugbetaling van kosten voor diensten en consultancy aan gezondheidszorgbeoefenaars, organisaties in de gezondheidszorgsector of patiëntenverenigingen.

  • Bijdragen in de kosten voor de organisatie van of deelname aan wetenschappelijke manifestaties (inschrijvings-, verblijfs- en reiskosten, sponsoringcontracten) toegekend aan gezondheidszorgbeoefenaars, organisaties in de gezondheidszorgsector of patiëntenverenigingen.

  • Schenkingen en toelagen die de gezondheidszorg ondersteunen toegekend aan organisaties in de gezondheidszorgsector.

  • Financiële of andere bijdragen toegekend aan patiëntenverenigingen.

Omdat dit een wettelijke verplichting is, is er geen toestemming nodig van de betrokken gezondheidszorgbeoefenaars om hun gegevens openbaar te maken. Wel dienen ze voorafgaandelijk geïnformeerd te worden door de bedrijven over de verwerking van hun gegevens.

Wat wordt er geaggregeerd op betransparent.be openbaar gemaakt?

Op geaggregeerd niveau, dus zonder vermelding van de identiteit van de betrokken gezondheidszorgbeoefenaar of organisatie in de gezondheidszorgsector, worden de premies en voordelen toegekend in het kader van wetenschappelijk onderzoek openbaar gemaakt. Het gaat onder meer om premies en voordelen toegekend in het kader van klinische studies.

Meer info: Flyer Sunshine Act

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer