Nieuws

Wereld Astma Dag 2017: ook in de apotheek!

Gepubliceerd op 24/04/2017

​U hebt last van astma en u gebruikt een geneesmiddel dat u moet inhaleren? Dinsdag 2 mei 2017 is Wereld Astma Dag. Voor die gelegenheid nodigen de Belgische apothekers u in de week van 2 tot 6 mei graag uit voor een begeleidingsgesprek ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’ in de apotheek.

Veel patiënten met astma inhaleren hun geneesmiddel niet zoals het zou moeten, vaak zonder dit te beseffen. Nochtans is een goede inhalatietechniek essentieel om een optimale behandeling te garanderen, de astma onder controle te houden en opstoten van astma te vermijden. Daarom is het belangrijk om uw apotheker of arts uitleg te vragen over een goede inhalatietechniek.
In de week van 2 tot 6 mei, ter gelegenheid van de Wereld Astma Dag, nodigen de Belgische apothekers u graag uit voor een begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' in de apotheek.

Wat is een begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen'?
Het begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' is een dienstverlening door uw apotheker voor nieuwe en bestaande astmapatiënten. Het omvat twee individuele gesprekken, een eerste informatiegesprek en daarna een opvolggesprek, en wordt volledig terugbetaald. Voor apothekers is deze dienstverlening een extra opportuniteit om patiënten optimaal te begeleiden bij hun geneesmiddelengebruik.
Tijdens een begeleidingsgesprek overloopt de apotheker met u eventuele moeilijkheden die u ervaart met uw behandeling. Op basis van een aantal eenvoudige vragen gaat hij na of uw astma onder controle is. Op basis van dat gesprek stelt uw apotheker u oplossingen voor die afgestemd zijn op uw persoonlijke noden. Het doel: uw levenskwaliteit verbeteren!
Het begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' wordt op termijn uitgebreid zodat andere chronische patiënten eveneens van de dienstverlening kunnen genieten.

Uw apotheker kan u helpen
Wilt u nagaan of uw astma goed onder controle is? Zit u met vragen over het gebruik van uw inhalatiemedicatie of de door uw arts voorgestelde behandeling? Spreek erover met uw apotheker. De begeleiding van uw apotheker vult de raadpleging van uw arts aan. Informeer naar een begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen', of kortweg GGG. Ter voorbereiding van het gesprek kunt u thuis alvast zelf testen of uw astma voldoende onder controle is. Dat kan met een online ACT-test waarbij u vijf vragen beantwoordt over de mate waarin u last ondervindt van uw astma. Breng de testresultaten én uw astmageneesmiddelen zeker mee naar de apotheek!

Wenst u meer info? Praat erover met uw apotheker!

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer