Pers mededelingen

De vertrouwensrelatie vrijwaren

Gepubliceerd op 25/03/2016

​​​De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) wenst te reageren op het persbericht van de consumentenvereniging Test-Aankoop "Test-Aankoop geeft bijna 900 geneesmiddelen een slecht rapport".

Brussel, 25 maart 2016 – APB moedigt elk initiatief aan dat consumenten kan helpen om juiste keuzes te maken. Objectieve informatie is van het allergrootste belang, zeker op het vlak van geneesmiddelen. Alleen zo kunnen zorgverleners behandelingen kiezen die tegemoet komen aan de specifieke noden van hun patiënten. Burgers – zowel patiënten als zorgverleners – verwachten dan ook van de overheid dat die onberispelijke informatie over geneesmiddelen verschaft.
Het is op zich zeer lovenswaardig dat er informatie ter beschikking wordt gesteld over de risico-batenverhouding van geneesmiddelen. (Die informatie is voor het grote publiek al toegankelijk via de websites van onder meer het fagg en het BCFI).
APB is evenwel bezorgd dat de informatie die door Test-Aankoop – zonder begeleiding of duiding – online wordt aangeboden, een negatieve weerslag kan hebben. APB vreest namelijk dat patiënten, die soms uiterst kwetsbaar zijn, hierdoor hun vertrouwen in hun therapie zullen verliezen en/of hun behandeling op eigen initiatief zullen stopzetten.
Wij zijn van mening dat elke patiënt baas moet blijven over zijn behandeling en het recht heeft om van zijn zorgverlener alle noodzakelijke informatie te krijgen om een zo veilig mogelijk geneesmiddelengebruik te verzekeren. Het is in een therapeutische relatie van essentieel belang dat het vertrouwensklimaat, dat soms veel tijd vergt om op te bouwen, gewaarborgd blijft.
Wij vinden dat patiënten hun behandeling geregeld in alle sereniteit moeten kunnen herzien samen met de voorschrijvende arts, maar ook met de apotheker die de geneesmiddelen aflevert. Dat kan gebeuren in functie van de gezondheidstoestand van de patiënt en bij elke verandering in de behandeling.
We zijn ervan overtuigd dat de zelfstandigheid van de patiënt en zijn therapietrouw het best gediend zijn door een gezamenlijke aanpak, waarbij de positieve en negatieve aspecten van een behandeling zorgvuldig en met kennis van zaken worden afgewogen door patiënt én zorgverlener.
Voor meer informatie
Lieven Zwaenepoel (Voorzitter APB): 0485 20 25 77 – lieven.zwaenepoel@apb.be


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer