Nieuws

De mondmaskersoap: apothekers opnieuw miskend!

Gepubliceerd op 5/05/2020

Na ons voorgesteld en solide plan voor een ordentelijk, efficiënte en kwalitatieve verdeling voor het groot publiek (in samenwerking met NVGV en OPHACO), worden we als apothekers opnieuw miskend en met een kluitje in het riet gestuurd.

De feiten
Op 23 maart neemt de minister van Economische Zaken een besluit om de schaarste van persoonlijke beschermingsmiddelen te beteugelen. Kleinhandel wordt beperkt tot het kanaal van de apotheek en alleen toegelaten mits “voorschrift van een zorgverlener”, waaronder ook de apothekers. Zonder meer, duidelijk! Dachten we. Amper een week later en tot onze verbazing sneuvelen de alcoholgelen en -oplossingen uit de lijst van het MB, u herinnert het zich ongetwijfeld. Nu dus ook voor chirurgische mondmaskers, maar niet voor FFP2 en andere beschermingsmiddelen.

Donderdag werd in het parlement een debat gehouden over de verlaging van het btw-tarief en de versnelde invoer ervan – overigens geen slecht idee want 21% kan je ook afdoen als een “woekertaks”. Vandaag verschijnt het allicht in het Staatsblad en is het tarief van 6% meteen van toepassing. Zonder voorbereiding of overleg. U wordt dus verondersteld manueel het btw-tarief van de betrokken producten aan te passen van 21% naar 6%. En wees vervolgens ook consequent in uw verkoopprijs aan het publiek!

Een snelle maatregel kan dus blijkbaar, wanneer men het wenst... En ondertussen wachten de apothekers en hun team, als dé eerstelijnszorgverstrekker, nog steeds op persoonlijke beschermingsmiddelen en hebben we – helaas – geleerd gewoon zelf onze plan te trekken.

Ons standpunt en werk achter de schermen
Wat we daar als sector van vinden, is genoegzaam bekend en hebben we al meer dan één keer bekend gemaakt, via de position paper van APB en Ophaco. We hebben natuurlijk ook niet stil gezeten. De regering contacteerde ons op donderdag 23 april omdat zij een aanzienlijke stock van 35 miljoen chirurgische maskers zou overkopen van de grootdistributie en door ons wensten verdeeld te zien aan de bevolking en dat op een evenredige, verantwoorde en graduele wijze. Dat was immers beslist op de kern van woensdag 22 april. We hebben in overleg, samen met de groothandelaars-verdelers, de vertegenwoordiging van patiënten én de overheid, een plan uitgewerkt om snel, gericht en met begeleiding gecertificeerde chirurgische mondmaskers te verdelen via de apotheek. En dit mét registratie, controle en monitoring via het GFD, als kers op de taart. 48 uur later op zaterdag 25 april, lagen al onze puzzelstukken uitgewerkt op tafel. Nu nog die maskers opkopen bij Comeos… Samen met jullie moeten ook wij constateren dat uiteindelijk beslist wordt om geen beroep te doen op de apothekers.

De leden van Comeos spelen sinds dit weekend “de redder des vaderlands”. Maar ze dreigden er afgelopen week mee en sommigen hebben er wellicht ook effectief voor gekozen om de tientallen miljoenen mondmaskers naar het buitenland te versassen in plaats van ze aan de Belgische overheid te verkopen... zolang een ministerieel besluit het verkoopkanaal in België beperkte tot de apotheek. De regering is dus gezwicht voor die chantage, zodat we ons nu mogen verwachten aan hamsteren en massale verspilling van schaarse middelen. Chirurgische maskers worden vanaf morgen wellicht het nieuwe toiletpapier? De voorraad in België houden en niet zien afvloeien naar een ander Europees land, was belangrijker dan het distributiekanaal. En dan zwijgen we nog over een mogelijke negatieve invloed op de beheersing van de epidemie door verkeerd gebruik en het feit dat een deel van de meest fragiele bevolking zal vergeten worden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stoffen maskers en de losse filters die via steden en gemeenten moeten gaan verdeeld worden of de verplichting om iets voor je gezicht te doen op het openbaar vervoer, desnoods een sjaaltje…

En nu?
Verschillende lokale besturen kiezen doelbewust voor de kwaliteit die de officina-apotheker biedt. Ook wij zullen chirurgische en stoffen maskers verdelen en/of verkopen aan de burgers, echter mét advies en mét meerwaarde… Uw patiënten weten dat immers ook.

Naar deze federale overheid moeten we blijkbaar niet kijken voor erkenning of steun, zoveel wordt duidelijk. We zullen ongetwijfeld zoals steeds onze plan trekken en er zijn voor onze mensen. De vele reacties die we krijgen van de leden, maken duidelijk dat de maat vol is. Er wordt aan ons gedacht als we nodig zijn, om regeltjes te implementeren tijdens de schaarste, en daarna laat men ons vallen als een baksteen zodra de voorraadproblemen van de baan blijken te zijn. Blijkbaar loont korte termijn belangenverdediging meer dan een proactieve en constructieve houding. En het luisterend oor van een bepaalde lobby, is kennelijk belangrijker dan een geplande en veilige distributie van essentieel materiaal tijdens deze crisis.

We zullen het onthouden …  • © Copyright 2023
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer