Nieuws

Wachtdienst in de apotheek: wat verandert er?

Als je buiten de normale openingsuren (’s nachts, op zon- en feestdagen) naar een apotheek van wacht gaat, dan gelden sinds 1 november 2019 de volgende regels:

 • Als je een geneesmiddel komt halen met een voorschrift van je arts, dan betaal je geen wachttoeslag. (Het wachthonorarium voor een geneesmiddel dat terugbetaald wordt bedraagt 5,32 euro. De ziekteverzekering neemt die kost volledig op zich; jij hoeft dus niets te betalen.)

 • Wanneer je geen voorschrift hebt van een arts en je gaat naar de apotheek van wacht (voor geneesmiddelen vrij van voorschrift of andere producten) dan heeft de apotheker het recht om je een wachttoeslag aan te rekenen, waarvan hij zelf het bedrag bepaalt. Het bedrag moet wel ‘redelijk’ zijn en goed zichtbaar aangeduid worden.

Je kan die toeslag gemakkelijk vermijden door aankopen die niet echt dringend zijn tijdig te doen of uit te stellen. De apotheek van wacht is er voor alle dringende medicatie, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Voor alle andere diensten en producten helpt je apotheker je graag verder tijdens de normale openingsuren.

Meer info op Apotheek.be

 

Zie ook

 • (Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

  De begeleiding van vrouwen die zwanger zijn, dat willen worden of borstvoeding geven, en die tegelijk geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten (moeten) gebruiken, kan beter. Maar om een begeleidende rol te kunnen vervullen, moeten apothekers op...

  Lees meer

 • De toekomst van antibiotica hangt af van ons allemaal

  Goed gebruik van antibiotica is een belangrijk middel in de strijd tegen antibioticaresistentie. Ook de apothekers voeren de campagne in de apotheken!

  Lees meer

 • '(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!'

  Belgische apothekers lanceren hun campagne om zwangere vrouwen beter te ondersteunen.

  Lees meer