Rol en kerntaken

Vergoeding

Bij de terugbetaalde geneesmiddelen steunt de vergoeding voor de apotheker op drie pijlers: een economische marge ter financiering van de distributiekosten, een afleveringshonorarium voor de basis farmaceutische zorg bij de aflevering van een geneesmiddel, en enkele specifieke honoraria voor een aantal 'bijkomende diensten'. Omdat ruim 80% van de vergoeding bestaat uit honoraria (75% afleveringshonoraria en 5% specifieke honoraria) is de vergoeding van de apotheker dus nauwelijks nog  afhankelijk van de prijs van de geneesmiddelen die hij aflevert.

Momenteel bestaan er twee specifieke honoraria: één voor het uitvoeren van een voorschrift op stofnaam (voor een geneesmiddel waarvan een of meerdere generieken bestaan) en één voor het afleveren van een geneesmiddel dat in Hoofdstuk IV (enkel terugbetaling met attest) is ondergebracht. Uiterlijk vanaf 2014 komt er ook een specifiek honorarium voor een begeleidinggesprek bij het opstarten van een behandeling met astma-inhalators.

 

Zie ook

 • Farmaceutisch dossier

  De apotheker is wettelijk verplicht om alle afleveringen op voorschrift te registreren op naam van de patiënt.

  Lees meer

 • Gedeeld Farmaceutisch Dossier

  Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier, dat vanaf 2014 wordt ingevoerd, is een verrijking van het farmaceutisch dossier en vult de gaten op.

  Lees meer

 • Rol en kerntaken

  Wat houdt de wettelijke erkenning van de apotheker als ‘farmaceutische zorgverlener’ in ?

  Lees meer