Pers mededelingen

Ook niet-inwoners van België kunnen bij de apotheek terecht

​​Apothekers namen in eerste 5 dagen al 3.663 sneltesten af van niet-inwoners in België

*** Klik HIER om het persbericht in PDF-formaat te kunnen downloaden ***

Sinds afgelopen donderdag 12 augustus kunnen ook personen die niet in België gedomicilieerd zijn terecht bij een apotheker voor hun COVID-testcertificaat om naar het buitenland te reizen, of voor hun Covid Safe Ticket om een groot openluchtevenement bij te wonen. Meer dan 3.650 mensen die niet in ons land wonen hebben in de eerste 5 dagen reeds gebruik gemaakt van deze dienst die wordt aangeboden door de apotheker, wat 11,66% bedraagt van het totaal aantal geteste personen op diezelfde dagen in de apotheek.

Op 5 weken tijd hebben intussen 1.560 apotheken al zo'n 170.000 snelle antigeen-testen uitgevoerd. Op die manier hebben veel burgers hun COVID-certificaat kunnen behalen om naar het buitenland te kunnen reizen of om hun Covid Safe Ticket te bekomen voor deelname aan een sportief of cultureel openluchtevenement met meer dan 1.500 aanwezigen, zoals concerten, voetbalmatchen en festivals. Zeker ook voor jongeren, die tot nog toe niet altijd reeds volledig gevaccineerd zijn, ligt dankzij een negatieve sneltest via de apotheek, met een geldigheidsduur van 24 uur, de toegang tot evenementen binnen handbereik.

Door een snel en betrouwbaar alternatief voor PCR-testen aan te bieden, hebben de apothekers die aan deze innoverende dienstverlening deelnemen, de – in de vakantieperiode vaak overbevraagde – huisartsen en testcentra kunnen ontlasten.

Reeds 3.663 sneltesten voor wie in het buitenland gedomicilieerd is

Sinds een 5tal dagen kunnen ook personen die in het buitenland gedomicilieerd zijn en die geen INSZ-nummer of BIS-nummer met digitale sleutels hebben, toch getest worden in de Belgische apotheek om een COVID-testcertificaat of een Covid Safe Ticket te kunnen verkrijgen.

Omdat deze personen geen toegang hebben tot de Belgische platformen, konden ze tot nog toe hun COVID-testcertificaat niet downloaden. De overheid heeft de apothekers nu toestemming gegeven om – net zoals de testcentra en de artsen - een Corona Test Prescription Code (CTPC-code) te kunnen opvragen voor deze specifieke gevallen. De geteste persoon ontvangt die CTPC-code op het mobiel nummer (en eventueel via mail) dat ingevuld werd in de apotheek.

Met deze CTPC-code (+ de laatste 4 cijfers van het mobiel nummer dat werd opgegeven) kan de persoon in kwestie dan zijn certificaat op mijngezondheid.be of via de CovidSafeBE-app downloaden, zonder zich te moeten inloggen via de standaard-procedures met eID via pincode of bankkaart via itsme of een andere digitale sleutel.

Tot slot : zo'n 1.140.000 verkochte zelftesten in de apotheek

Sinds de start op 6 april '21 tot en met 15 augustus zijn er 1.139.336 zelftesten op naam verkocht in de Belgische apotheek. Tijdens de afgelopen zomerperiode is de zelftest terug veelvuldig gebruikt. Dit is ook logisch, want naar aanleiding van kampen etc. werd soms een zelftest gevraagd of gingen ouders na terugkomst zelf een test doen bij hun kind. Een zelftest doen indien je geen symptomen hebt, vooraleer in contact te treden met bijvoorbeeld de grootouders, is een goede houding. Op die manier vermijd je je omgeving en naasten te besmetten, vooral indien je een superverspreider zonder symptomen zou zijn. Belangrijk tot slot om mee te geven is dat een zelftest niet kan aangewend worden voor het bekomen van een COVID-testcertificaat of een Covid Safe Ticket.

​Meer info:


  • © Copyright 2021
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer