Nieuws

Project ‘Merelbeke zit op schema’ groot succes

Gepubliceerd op 31/05/2017

Een medicatieschema is een handig hulpmiddel voor mensen die meerdere geneesmiddelen moeten innemen én voor hun zorgverleners. Het schema biedt namelijk een overzicht van alle medicatie die de patiënt inneemt, met de juiste gebruiksinstructies. Zo weet de patiënt steeds wanneer en hoe hij zijn geneesmiddelen moeten innemen, en in welke dosis.

'Merelbeke zit op schema', een project van KOVAG en SEL Zorgregio Gent, wil de kennis en het gebruik van het medicatieschema in de gemeente Merelbeke bevorderen. Opmerkelijk aan dat project is dat het gedragen wordt door alle betrokken partijen: zorgverstrekkers (apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen, …), thuiszorgdiensten, ziekenfondsen, maar ook het middenveld (seniorenverenigingen, vrouwenverenigingen, buurtverenigingen, …) en... de patiënten.

Zes maanden na de start van het project spreken de cijfers al voor zich. Zo steeg het aantal personen van Merelbeke dat bij opname in het ziekenhuis een medicatieschema mee had van 29% naar 43%. De kennis over dat instrument is er bij de inwoners van Merelbeke overigens spectaculair op vooruit gegaan. En wat de registratie en raadpleging van digitale medicatieschema's in Vitalink betreft, doen de cijfers van Merelbeke de rest van Vlaanderen verbleken van jaloezie. Kortom, een groot succes!

Het concept van de sensibiliseringscampagne, dat in Merelbeke werd uitgetest, steunt op de samenwerking van een heel groot aantal partners en kan in quasi alle gemeenten van Vlaanderen worden gebruikt. De initiatiefnemers hebben daarvoor zelfs een draaiboek opgesteld om hun ervaringen met anderen te delen.

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer