Vaccineren

vaccinatie

Gepubliceerd op 8/01/2024



Het COVID-19 vaccin is voorschrift plichtig, en het klaarmaken en het toedienen wordt weggeschreven in het register op naam van de patiënt en ook in uw software met voorschrift (van arts of apotheker). Maak gebruik van een dummy-arts indien u zelf voorschrijft.

Het honorarium dat aan het RIZIV gefactureerd kan worden voor het vaccineren zelf is 15,5€/ spuitje met CNK 5521711
Voor de niet-verzekerde patiënt worden de vaccinatie-honoraria niet meer vergoed door Vivalis (vroegere GGC) en zullen deze dus ten laste van de niet-verzekerde patiënt zelf zijn.

Daarnaast is er een honorarium voor het voorbereiden van het vaccin: 3,22€/ spuitje met CNK 5521729 voor de verzekerden.

 

Voor de vaccinatie van de “niet verzekerde" patiënt, moet deze beschikken over een INSZnummer óf een BISnummer. Personen die geen van beide hebben, kunnen niet ingegeven worden in Vaccinnet: er kan dus geen vaccinatiestatus nagekeken worden en geen nieuwe vaccinatie ingegeven worden en kunnen dus in het kader van de vaccinatie niet in de apotheek geholpen worden.
Sinds eind 2023, kan een vaccinerend apotheker wél zelf een BISnr aanmaken via een protocol (Crea-Bis) dat hij/zij kan bekomen bij z'n/haar tarificatiedienst. Hiervoor moet de patiënt beantwoorden aan strikte voorwaarden.

​Hieronder vindt u nog een overzicht dat de verschillende situaties schetst 
Ook aantal praktische documenten in verband met het vaccineren zelf (anamnese, vaccinatie, nazorg) 

Na de vaccinatie wordt aan de patiënten gevraagd 15 min in de apotheek te wachten om eventuele directe reacties op te kunn en volgen.

Ter aanvulling vermelden we dat het COVID-vaccin tegelijkertijd met andere vaccins gezet kan worden.​

Voor de personen die het vaccin toedienen, is het ook mogelijk om een toolkit met praktische informatie (doelgroep, anamnese van de verschillende vaccins, procedure in geval van anafylactische shock, sjablonen “uitnodiging voor vaccinatie" enz.) te downloaden via de volgende link: TOOLKIT_NL op de site coronavirus.brussels alsook hieronder.

Als je vragen hebt over vaccinatie in Brussel, neem dan contact op via health.academy@ggc.brussels (alleen voor professionals in de gezondheidszorg). 


Om alle COVID-19 vaccinaties centraal te kunnen raadplegen, wordt Vaccinnet (het registratiesysteem voor vaccinaties van de Vlaamse overheid) overal gebruikt in België. Het is de vaccinator die verantwoordelijk is om de COVID-19 vaccinaties te registreren.
Wanneer u vaccins bereidt voor een arts of verpleegkundige, neemt de arts de verantwoordelijkheid voor de ingave in Vaccinnet.
Via Vaccinnet kunnen ook eventuele bijwerkingen geregistreerd worden. 

In de apotheek zorgde Farmaflux voor registratie via een E-FORM, geïntegreerd in de software. Via deze e-form heeft u ook een zicht op de vaccinatiestatus van de patiënt. 

Wij vragen u met aandrang de registratie via de e-forms uit te voeren, en niet rechtstreeks via vaccinnet. Dit is belangrijk voor de opvolging van de aantallen voorbereidingen en vaccinaties zelf.

​Registratie als vaccinerende apotheker bij vaccinnet is wel noodzakelijk. 

Als apotheker kan u daarnaast uitzonderlijk ook rechtstreeks in Vaccinnet aanpassingen en wijzigingen doen indien nodig. Consulteer hiervoor de infofiches via Farmaflux of Vaccinnet .

 

Ook de griepvaccinatie moet via een e-form geregistreerd worden, en zal op dezelfde manier in het Brusselse platform VacciCard worden weggeschreven zodra dit platform technisch en juridisch operationeel is (voorzien april 2024).


  1. Procedure van A tot Z​​ - COVID-19 (SOP versie 5.1) (06/09​/23​​​) ​​
  2. farmaceutische informatie
  3. ​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Flowchart anamnese COVID-19​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
  4. Leiddraad anafylaxie. Hoe beslis je hoe groot het risico op anafylaxie is​ (laatjevaccineren.be)​​​​​
  5. Flowchart anafylaxie na vaccinatie (IPSA)
  6. ​​ Opfrissing IPSA opl​eiding - filmpjes​​
  7. ​​ ​
​​​​​​​​​



  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer