Vaccins bestellen

Hoe bestel ik COVID vaccins in Vlaanderen

Gepubliceerd op 5/10/2023

​​​​​​

Vaccins tegen COVID-19 voor +12​

Huisartsen, apothekers en CRA's kunnen zelf covid-vaccins bestellen via Vaccinnet

  • De covid-vaccins zullen steeds per volledige verpakking van 10 flacons besteld moeten worden.
  • Elke flacon bevat 6 dosissen.dus 60 vaccins minimum per bestelling
  • We werken met RTU-vials (Ready-To-Use), wat wil zeggen dat er niet verdund moet worden.
  • De vaccins zijn 10 weken houdbaar (tussen 2°C en 8°C) vanaf het moment van ontdooien, dus in de praktijk zijn de vaccins 2 maanden na levering (afhankelijk van hoe snel na ontdooiing de levering gebeurt) houdbaar. De houdbaarheid van de vaccins is nog steeds 6 uur na het aanprikken van de flacon.

Hoe bestel je?

Wanneer je je aanmeldt op Vaccinnet kom je op een pagina waarop je de mogelijkheid hebt om vaccinaties te registreren en je bestellingen te beheren.​

We vragen uitdrukkelijk de registraties niet langs deze weg in te geven, maar wel via de eform in de eigen software. Zo krijgen we recente cijfers die ons heel sterk helpen bij de beroepsverdediging.
Je bestellingen plaatsen kan je wèl doen via de knop ‘je bestellingen beheren’.

Op deze paginain fiche 6, vind je meer informatie over hoe te bestellen via Vaccinnet.

Probeer zo g​oed mogelijk een inschatting te maken van hoeveel vaccins je nodig zal hebben in de volgende 10 weken en spreek lokaal af met collega’s vaccinatoren (apothekers, artsen,...). Hou er ook rekening mee dat je voorraad na 10 weken dient opgebruikt te zijn. Ontdooide vaccins vervallen op 2-8°C immers na 10 weken.

​Nog geen toegang tot vaccinnet? Volg dan de procedure in Fiche 2 .​

Pediatrische vaccins tegen COVID-19 

Voor Vlaanderen zijn voorlopig 14.400 pediatrische vaccins (5-12 jaar) tegen covid-19 voorzien. Dat is een beperkt aantal dat efficiënt moet worden ingezet maar voldoende om de kinderen die in aanmerking komen voor vaccinatie te vaccineren.  

Om zo weinig mogelijk pediatrische vaccins verloren te laten gaan, zal niet elke huisarts en elke apotheker pediatrische vaccins voor baby’s en kinderen tot 11 jaar kunnen bestellen. De bestelmogelijkheid wordt vanaf midden oktober voorbehouden aan maximaal één punt per eerstelijnszone. Dat kan een huisartsenpraktijk, apotheek, pediater of pediatrisch centrum zijn, in onderling overleg te bepalen binnen de eerstelijnszone. 

Het vaccin voor jonge kinderen van 6 maanden tot 4 jaar zal enkel in de pediatrische units van de universitaire ziekenhuizen worden voorzien. Deze kinderenkunnen dus door hun behandelend arts naar deze ziekenhuizen doorverwezen worden.

Het medisch en farmaceutisch aanspreekpunt zorgt voor verspreiding van deze informatie bij de artsen en apothekers van de eerstelijnszone, en maken bekend wie de levering van pediatrische vaccins en het vaccineren van deze kinderen op zich neemt.   • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer