Om te starten

bestelling vaccins en materiaal

Gepubliceerd op 8/01/2024

​​​​​COVID-vaccins maken deel uit van onze nationale strategische stock en worden gratis aangeboden aan de burger. We kopen de vaccins nationaal aan en verdelen ze regionaal naar de eerste en de tweede lijn. In Brussel is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie bevoegd voor het verdelen van de COVID-vaccins.​

​Heb je informatie nodig over het huidige aanbod van COVID-vaccins en wil je weten hoe je ze kunt bestellen? Stuur dan je vraag naar vacci-hub@vivalis.brussels. Binnen de 3 werkdagen ontvang je een antwoord op je vraag.

Voor farmaceutische of medische aanbevelingen met betrekking tot COVID-vaccinatie kun je je vraag stellen aan health.academy@ggc.brussels. Ook hier kun je binnen 3 werkdagen een reactie verwachten.

 Huisartsen, apothekers en CRA's kunnen zelf covid-vaccins bestellen via mail, waarna je een e-mailbevestiging ontvangt met de verwachte leverdatum. De toegang daartoe (CHUIDcode) wordt voor jouw apotheek geopend zodra je je hebt aangemeld bij Vivalis per mail op het adres vacci-hub@vivalis.brussels met de gegevens van de apotheek, van de titularis en van de vaccinatoren.

De titularis van de apotheek bestelt vervolgens minimum 7dagen voor de gewenste levering.

 • De covid-vaccins zullen steeds per volledige verpakking van 10 flacons besteld moeten worden.
 • Elke flacon bevat 6 (7) dosissen. dus 60 (70) vaccins minimum per bestelling
 • We werken met RTU-vials (Ready-To-Use), wat wil zeggen dat er niet verdund moet worden.
 • De spuiten moeten per 100st besteld worden (uitdrukkelijke vermelding bij de bestelling) en zullen apart geleverd worden

 

In Brussel, absoluut nooit COVIDvaccins bestellen via de groothandel.

 De levering van COVID-vaccins gebeurt door onze federale logistieke partner Movianto per volledige verpakking in een temperatuur gecontroleerd transport. Na levering ben jij als arts, apotheker of ziekenhuisapotheker verantwoordelijk voor de goede bewaring, het transport, de bereiding en de eventuele vernietiging van het farmaceutisch afval.

Bij de levering ontvang je een leveringsbon die je moet bewaren. Op de omdoos van de vaccins zit een sticker met de vervaldatum 10 weken na ontdooïng

De levertermijn van COVID-vaccins bedraagt onder normale omstandigheden 5 werkdagen na de besteldatum. Op drukke momenten kan dit oplopen tot meer dan 10 werkdagen. Omdat de huidige vaccins tot 10 weken na ontdooiing en in een medische koelkast tussen 2-8°C houdbaar zijn, vragen we om per levering het aantal voor ongeveer 6 weken te bestellen en niet meer dan eens per maand te bestellen. Verifieer steeds de effectieve uiterste gebruik datum die vermeld staat op de witte sticker die je op de doos van 10 vials vindt. 

De titularis zal zich rechtstreeks bij zijn leverancier bevoorraden voor:

 • Andere medsiche hulpmiddelen voor de bereiding en toediening van vaccins
 • Persoonlijke bescherming (maskers)
 • Zakjes of dozen voor eventueel vervoer van vaccins
 • Geneesmiddelen en medisch materiaal voor de urgentietrousse​
 • Containers voor RMA (Risicohoudend Medisch Afval)

 

Voorraadbeheer

Het belangrijkste doel is om een duidelijk en optimaal voorraadbeheer van vaccins en bijbehorend materiaal te garanderen. De apotheker moet zorgen voor de juiste opslagomstandigheden, in overeenstemming met de Gids voor de Goede Officinale Farmaceutische Praktijken, om de kwaliteit en integriteit van de vaccins te behouden. De vaccins worden bewaard met behoud van de koude keten, in gekwalificeerde en gekalibreerde koelkasten voor farmaceutische producten, tussen.

Er zijn voldoende gekwalificeerde apparatuur en materialen beschikbaar om goede transportomstandigheden te handhaven, in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Om een goede aftoetsing van de goede officinale farmaceutische praktijken mogelijk te maken, wordt van de verantwoordelijke apotheker (of van een gedelegeerd teamlid) gevraagd om het register van de voorraad bij te houden. Elke voorraadbeweging, bereiding van dosissen in spuiten/flesjes en verloren of niet-conforme dosissen moeten worden geregistreerd.

​​​

 • © Copyright 2024
 • Algemene Pharmaceutische Bond
 • All rights reserved
 • Disclaimer