Nieuws

'Generatie Rookvrij'

Gepubliceerd op 28/05/2018

"Kinderen kopiëren gedrag". Zo luidt het hoofdargument van de campagne "Generatie Rookvrij" van Stichting tegen Kanker. De organisatie wil met zo veel mogelijk partners de handen in elkaar slaan om roken uit de directe omgeving van kinderen te doen verdwijnen en een rookvrije toekomst te creëren voor elk kind dat vanaf 2019 geboren wordt.

Rookvrij is de norm

Hoe vaker kinderen in hun dagelijks leven mensen zien roken, hoe 'normaler' ze dit gaan vinden en hoe lager ook voor henzelf de drempel wordt om te gaan roken. De campagne 'Generatie Rookvrij' wil dus, zoals de naam al doet vermoeden, een generatie kinderen doen opgroeien in een omgeving waarin rookvrij de norm is. Het argument? "Kinderen kopiëren gedrag". Daarom is een rookvrije omgeving zo belangrijk. De campagne probeert dan ook in het bijzonder de uitbaters van plaatsen en organisatoren van evenementen waar veel kinderen komen - zoals speeltuinen, sportclubs en pretparken - te overtuigen hun omgeving rookvrij te maken.

De Stichting tegen Kanker stelde samen met haar partners een charter op en vroeg zo veel mogelijk organisaties dit mee te ondertekenen. Ook APB ging op 28 mei mee de alliantie aan en zette een krabbel onder het charter.

Een positieve impact op ieders gezondheid

Eens verslaafd is het erg moeilijk om te stoppen. Een roker leeft gemiddeld zes tot negen jaar minder lang. Roken zorgt niet alleen voor minder levensjaren, maar ook voor minder gezonde levensjaren. Niet beginnen met roken heeft dus alleen maar positieve gevolgen.

Door locaties en evenementen rookvrij te maken, worden bovendien ook rokers gestimuleerd om even stil te staan bij hun rookverslaving. De meeste rokers willen zelf stoppen*, omdat roken ongezond is en de verslaving hun autonomie sterk beperkt. Ze willen ook niet dat hun eigen kinderen gaan roken.

Generatierookvrij.be

Geïnteresseerden die ook de sportclub of jeugdbeweging van de kind(eren) en de speeltuin in de wijk rookvrij willen zien, kunnen de website www.generatierookvrij.be bezoeken. Er is heel wat materiaal beschikbaar: een stappenplan, presentatie, argumentatienota, communicatiemateriaal (een affiche, flyer…) en concrete aanbevelingen om een rookvrije omgeving te realiseren.

Meer info, flyer en affiche: www.generatierookvrij.be

*Mensen die willen stoppen met roken en daarbij wel wat hulp kunnen gebruiken, kunnen bijvoorbeeld terecht bij Tabakstop. De organisatie steunt rokers bij het stoppen met roken op verschillende manieren: telefonisch, per mail, via de Facebook community… Men kan ook een beroep doen op rookstopbegeleiding bij een erkende tabakoloog. Meer info vind je hier!

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer