Nieuws

Antibiotica: verandering is nu nodig

Gepubliceerd op 14/11/2018

Met de publicatie van haar rapport over antibioticaresistentie, benadrukte de OESO vorige week de dringende noodzaak om de inspanningen ter zake te verdubbelen. Bij de start van de World Antibiotic Awareness Week afgelopen maandag, beklemtoont de WHO die boodschap door op te roepen tot een algemene mobilisatie van de krachten: "De verandering kan niet meer wachten. Onze tijd met antibiotica is bijna op."

Met de sensibiliseringscampagne die in hoofdzaak via sociale kanalen verloopt, worden het grote publiek, de gezondheidszorgbeoefenaars en de politieke besluitvormers aangemoedigd om "goede praktijken aan te nemen zodat antibioticaresistentie niet verder kan groeien of verspreiden." Op Europees niveau wordt de klemtoon specifiek gelegd op het concept van "One Health", dat pleit voor een geïntegreerde aanpak van de gezondheid van mensen, dieren en de ecosystemen als enige optie voor het behoud van de effectiviteit van antibiotica.

Boodschappen om te verspreiden

Net zoals vorig jaar, ondersteunt APB deze campagne ten volle en zullen we de twee belangrijkste boodschappen die de WHO heeft geselecteerd, de hele week lang verspreiden om het debat rond het gebruik van antibiotica en het begrip voor het fenomeen van antibioticaresistentie bij het grote publiek te voeden: "Think twice. Seek advice" (Denk twee keer na en vraag advies) en "Misuse of antibiotics puts us all at risk" (Misbruik van antibiotica brengt ons allemaal in gevaar).

Aan sensibilisering doen

Deel de sleutelboodschappen die we op de Facebookpagina van Apotheek.be posten via jouw kanalen en nodig je vrienden en kennissen uit om een concrete stap te zetten door een "Antibiotic Guardian" te worden. Die campagne die ontstaan is in Groot-Brittannië, moedigt iedereen aan om een engagement aan te gaan met betrekking tot antibioticagebruik (door één van de 'beloftes' uit te kiezen) en dat engagement te registreren via de website van de campagne.


  • © Copyright 2023
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer