Nieuws

De toekomst van antibiotica hangt af van ons allemaal

​Deze Europese Antibioticadag luidt het begin van de Wereld Antibiotica Bewustzijnsweek in. De ganse week wordt de strijd tegen antiobioticaresistentie in de kijker gezet, om iedereen bewust te maken van de gevaarlijke gevolgen die ons staan te wachten als we de trend niet keren. Gelukkig kan ieder van ons een verschil maken, mits enkele kleine voorzorgsmaatregelen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) focust deze week op hoe de toekomst van antibiotica van ons allemaal afhangt: hoe meer we infecties voorkomen, en het (verkeerd) gebruik van antibiotica beperken, hoe beter! Enkele voorbeelden van simpele maatregelen die iedereen kan nemen om antibioticaresistentie tegen te gaan:

 • een goede hand- en voedselhygiëne
 • zich correct laten vaccineren
 • veilig vrijen

In de apotheek

Ook wanneer een antibioticakuur wél is aangewezen, zijn enkele voorzorgen noodzakelijk. Op apotheek.be geven we alvast enkele vuistregels voor een goed gebruik. De apotheker informeert en begeleidt zijn patiënten ook bij een antibioticakuur. Hij kan bv. meer vertellen over de duur van de behandeling, en op welk moment de antibiotica best worden ingenomen. Restjes antibiotica worden best niet thuis bewaard, maar kunnen ook bij de apotheker worden teruggebracht!

Meer informatie: www.apotheek.be

 

Zie ook

 • #allemaalsamen

  Het is zo ver. Hoewel er nog maar enkele honderden geïsoleerde gevallen van COVID19 zijn, nemen onze regeringen drastische maatregelen. Je zal de komende dagen allicht nog meer overstelpt worden door bezorgde en soms ronduit angstige burgers. Zij zullen z

  Lees meer

 • Help de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

  Volg ons advies om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Lees meer

 • De nieuwe website van MFK al gezien?

  De website www.mfk-qmp.be, referentiebron over de magistrale bereiding in ons land, heeft recent een grondige make-over ondergaan. De website oogt een stuk rustiger en is vooral veel gebruiksvriendelijker geworden.

  Lees meer