Nieuws

Griepvaccin: absolute prioriteit voor bescherming meest kwetsbare mensen

Gepubliceerd op 3/11/2020

De overheid heeft bij monde van de federale en regionale ministers van volksgezondheid beslist om griepvaccins met absolute voorrang te reserveren voor de risicopatiënten en de mensen die met hen in contact komen zoals hun huisgenoten en zorgverleners.

België zal 2,9 miljoen vaccins beschikbaar hebben tegen seizoensgriep. Dat is méér dan de vorige jaren, maar blijkbaar toch niet voldoende om iedereen die zich wil laten vaccineren in deze tijden van coronapandemie van een vaccin te voorzien.

Daarom is besloten voorrang te geven aan de meest kwetsbare mensen, hun huisgenoten en zorgverleners. Binnen een maand zal de vaccinatiegraad van die prioritaire doelgroep geëvalueerd worden.

Dan wordt de beschikbaarheid van de vaccins bekeken voor het vaccineren van de personen van de leeftijd van 50 tot 65 jaar die geen chronische ziekte hebben, niet werkzaam zijn in de gezondheidssector en die niet  samenwonen met een chronisch zieke of met personen vanaf 65 jaar. Tot dan mogen apothekers geen vaccins aan hen verstrekken. Voor gezonde medeburgers, jonger dan 50 jaar, zijn er dit jaar geen vaccins beschikbaar.

De overheden wijzen er op dat gezonde mensen minder snel ernstig ziek worden door de seizoensgriep. Bovendien zullen alle huidige voorzorgsmaatregelen ter bestrijding van de Covid-19-pandemie de verspreiding van de seizoensgriep eveneens beperken. 

​Meer informatie
U kan terecht op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voor vragen en antw​oorden over het griepvaccin 2020-2021. Op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid kan u het Advies over griepvaccinatie in het winterseizoen 2020 - 2021 van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) nalezen. Uiteraard kan u ook terecht op Apotheek.be.


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer