Nieuws

Hartritmestoornissen treffen bijna 300.000 Belgen

Tik, tik, tik, tik… Leg je hand op je hart en voel maar eens mee: een hart dat op de maat klopt, is zo rustgevend! Soms tikt het anders: te traag, te snel, onregelmatig, stilstaand. Hartritmestoornissen komen vaker voor dan je denkt, en kunnen grote gevolgen hebben. Daarom staan we tijdens de Week van het Hartritme even stil (!) bij de symptomen en gevaren van hartritmestoornissen.

Al tien jaar wil de Belgian Heart Rythm Association (BeHRA) de Belg sensibiliseren voor de symptomen en gevaren van hartritmestoornissen door een Week van het Hartritme te organiseren. Zo wil de organisatie het aantal slachtoffers van hartritmestoornissen terugdringen, en de levenskwaliteit van hartpatiënten verbeteren.

Dit jaar vindt de actie plaats van 17 tot en met 21 juni. De activiteiten omvatten drie grote thema’s:

1/ Controleer uw hartritme!

In ziekenhuizen verspreid over het hele land kan je terecht voor een gratis hartritmecontrole. De test is onschuldig en klaar in amper één minuut.

2/ Leer reanimeren!

In heel België worden gratis informatie- en initiatiesessies in reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) georganiseerd.

3/ Train uw hart

Je hart is een spier… Door regelmatig gematigd te sporten, houd je je hart gezond. Nood aan een duwtje in de rug? Tijdens de ochtend van zaterdag 15 juni kan je gratis deelnemen aan één van de cardiotrainingssessies die in talrijke fitnesszalen worden aangeboden.

Schrijf je in!

Die activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen, maar het is wel nodig op je op voorhand in te schrijven via de website van de Week van het Hartritme. Je vindt er alle informatie met betrekking tot data, uren, locaties… van de activiteiten en meer uitleg over de verschillende hartritmestoornissen.

 

Zie ook

 • Seizoensvaccinatie: apothekers sensibiliseren opnieuw kwetsbare doelgroepen

  Vandaag, 16 oktober, start de jaarlijkse sensibiliseringscampagne voor griepvaccinatie in de Belgische apotheken. Als toegankelijke en laagdrempelige zorgverlener in de eerstelijn, is de apotheker ideaal geplaatst om kwetsbare patiënten te informeren.

  Lees meer

 • Onbeschikbaarheden: APB eist pragmatische oplossingen

  Via een tussenkomst van Koen Straetmans heeft APB nog maar eens geëist dat er oplossingen worden uitgewerkt om de negatieve impact van onbeschikbaarheden op de apotheekpraktijk te verminderen.

  Lees meer

 • Verzekeringscomité keurt budget goed, maar…

  Het Verzekeringscomité van het RIZIV heeft de begroting voor de verplichte ziekteverzekering in 2020 quasi-unaniem vastgelegd op 27,6 miljard euro. “Al volstaat dat bedrag niet om alle noden in te vullen.”

  Lees meer