Nieuws

Morgen start de griepcampagne

Gepubliceerd op 14/10/2022

DOWNLOAD HET PERSBERICHT IN PDF

Brussel, 14 oktober 2022 - Op 15 oktober 2022 start de ja​arlijkse griepcampagne en is het zeker voor risicopersonen aangeraden om zich te laten vaccineren door hun huisarts. Je kan eerst bij je apotheker een vaccin afhalen zonder voorschrift. Het RIZIV voorziet een terugbetaling van het griepvaccin voor de risicogroepen, waardoor ze in de apotheek alleen het remgeld van ongeveer 4 euro hoeven te betalen. Om te voorkomen dat het griep- en het coronavirus deze winter samen zullen circuleren, is het belangrijk om sterk in te zetten op vaccinatie. 

Koen Straetmans, voorzitter van APB: “Apothekers kunnen sinds twee jaar het griepvaccin meteen afleveren aan iedereen, wat de drempel voor vaccinatie aanzienlijk verlaagt. Zij bereiken burgers die vandaag nog niet bereikt worden. De apotheker informeert hen en maakt (twijfelende) risicopatiënten bewust van het belang om zich tegen de griep te laten vaccineren.” 

Rechtstreekse aflevering bij je apotheker 

Sinds deze zomer is het recht voor apothekers om griepvaccins meteen af te leveren zonder voorschrift verankerd in de Belgische wetgeving. Dat gebeurde na een positief advies van het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) dat het vorige griepseizoen heeft geëvalueerd. 

Die maatregel is bedoeld om het aanschaffen van een griepvaccin veel eenvoudiger te maken en daardoor de vaccinatiegraad te verhogen, in het bijzonder risicopatiënten. “Vroeger moest de patiënt eerst naar de arts voor een voorschrift, om vervolgens bij de apotheker het vaccin op te halen. Nadien moest hij opnieuw naar de huisarts om een prik te laten zetten”, aldus Koen Straetmans. Nu kan de patiënt het griepvaccin meteen in de apotheek afhalen. Dat verkort patiëntentraject is al goed ingeburgerd bij het grote publiek. 

Het is heel belangrijk dat zo veel mogelijk risicopersonen zich tijdig laten vaccineren, want het griepvirus kan bij hen hard toeslaan. Mensen belanden soms in het ziekenhuis en er sterven ook ieder jaar mensen door het griepvirus. We mogen griep zeker niet onderschatten. De vaccinatiegraad bij de risicogroepen is nog steeds te laag en apothekers en andere zorgverleners willen die opkrikken”, zegt Koen Straetmans. 

Komende winter, griepwinter? 

Zal het griepvirus snel voor onze deur staan? Sciensano verwacht alleszins dat het griepvirus deze winter sterk zal circuleren. Veel mensen zijn vatbaar voor het virus, omdat er de voorbije twee jaar relatief weinig griepgevallen zijn geweest. Vaccinatie en het naleven van de hygiënische maatregelen zijn de beste manier om je te beschermen tegen griep en de complicaties ervan. 

December tot en met maart zijn de griepmaanden bij uitstek. Zolang het aantal besmettingen nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie nuttig. Na de griepprik duurt het twee weken vooraleer je optimaal bent beschermd. Het vaccin biedt gedurende 6 maanden bescherming. Zeker mensen die tot een risicogroep behoren, laten zich best zowel tegen corona als tegen griep vaccineren. 

Sensibiliseringscampagne 

Op 15 oktober 2022 starten de apothekersverenigingen een grootschalige campagne om de bevolking te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen de griep. Naast affiches en schermen in de apotheek wordt dit jaar ook en vooral ingezet op een sociale mediacampagne met een filmpje voor het grote publiek. 

Iedereen in België kan zich laten vaccineren tegen griep. Het RIZIV voorziet een terugbetaling van het griepvaccin voor de risicogroepen; dat zijn onder meer alle 50- plussers, chronisch zieken, mensen met een BMI hoger dan 35, zwangere vrouwen en mensen die werken in de gezondheidssector. 

We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad en zo onze zorgvoorzieningen ontlasten. Net als bij de COVID-herfstvaccinatie nemen we ons maatschappelijk engagement op om ervoor te zorgen dat alle risicopersonen ook deze winter goed beschermd zijn”, besluit Koen Straetmans.​

Meer informatie? 

Contacteer Luc De Seranno, Nederlandstalig woordvoerder van APB 0477/38.23.37 – Luc.DeSeranno@apb.b​e 

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer