Nieuws

Apothekers verenigd in actie voor een gezondere wereld

Gepubliceerd op 23/09/2022

​​DOWNLOAD HET PERSBERICHT IN PDF

Brussel, 23 september 2022 - Op de Werelddag van de Apotheker zet de International Pharmaceutical Federation (FIP) het apothekersberoep in de verf, met als thema dit jaar: in actie voor een gezondere wereld. Vijf jaar na de invoering van de functie huisapotheker in ons land genieten reeds meer dan 1,2 miljoen chronische patiënten van een actieve opvolging van hun gezondheid en geneesmiddelengebruik. Bovendien breidt het actieveld van de apotheker steeds verder uit. Zo kunnen veel landgenoten deze herfst ook bij hun vertrouwde apotheker terecht voor een beschermend vaccin tegen COVID-19. 

De Belgische apothekers stellen de gezondheid en het welzijn van onze landgenoten centraal in hun dagelijkse praktijk. Zij waken over het geneesmiddelengebruik van hun patiënten, informeren over ziekten en aandoeningen, sensibiliseren voor vaccinatie en een gezonde levensstijl, verwijzen bij alarmsignalen door naar de arts en andere zorgverstrekkers... De laatste jaren breidden zij hun rol als zorgverstrekker steeds gevoeliger uit. En dat is geen toeval. 

In maart 2017 werd een Meerjarenkader voor de zelfstandige apotheker overeengekomen met toenmalig minister van Volksgezondheid De Block, een belangrijke stap om de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg stevig te verankeren. In oktober van dat jaar werd reeds de functie van ‘huisapotheker’ ingevoerd, een instant succes! Vijf jaar later genieten al meer dan 1,2 miljoen chronische patiënten van een actieve en continue opvolging van hun gezondheid door hun huisapotheker. 

En daar stopt het niet. Huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gelooft ook in het gezondheidspotentieel ten behoeve van de samenleving dat een uitbreiding van het takenpakket van de apotheker in zich draagt. De apothekers werden dan ook volop ingeschakeld in de strijd tegen de coronapandemie, onder meer door sneltesten en nu ook vaccinatie tegen COVID-19 in de apotheek mogelijk te maken. 

Een nieuwe taak als vaccinator 

In het jaar dat de huisapotheker z’n vijfde verjaardag viert, nemen de Belgische apothekers dus een nieuwe belangrijke taak op zich. Sinds 11 maart jl. is het in ons land wettelijk toegelaten dat apothekers vaccins tegen COVID-19 toedienen in de apotheek. Nu de vaccinatiecampagne voor de herfstbooster op volle toeren draait, versterken de apothekers opnieuw de vaccinatiegraad door te informeren, te sensibiliseren en in vele regio’s ook te vaccineren. Zo bieden zij de bevolking de mogelijkheid om zich dicht bij huis te laten vaccineren bij hun vertrouwde apotheker.

Koen Straetmans, voorzitter APB benadrukt: “Bedoeling is dat óók mensen die tot nog toe moeilijker de weg vinden naar zorg, worden geholpen en vlot hun prik kunnen krijgen in de apotheek indien ze dit wensen. Ervaring in het buitenland laat zien dat vaccinerende apothekers de vaccinatie- en boostergraad verhogen, omdat ze mensen bereiken die anders niet gevaccineerd worden.” 

Een afspraak, een prik en in een oogwenk is je immuniteit opgekrikt

Ondertussen ontving zo goed als iedere volwassen Belg een uitnodiging voor vaccinatie en kan men zich via verschillende kanalen (opnieuw) laten vaccineren tegen COVID-19. Via de overheidswebsites laatjevaccineren.be (voor Vlaanderen) en coronavirus.brussels (voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) vindt men alle info over de vaccinatiecampagne voor de herfstbooster. 

Op publiekswebsite apotheek.be kan de burger voortaan ook opzoeken bij welke apotheek hij of zij een afspraak kan maken voor vaccinatie tegen COVID-19. Op dit moment kan men zich al laten vaccineren in de apotheek in Brussel en Wallonië. Vanaf eind oktober zou de vaccinatiecampagne in Vlaanderen teruggeschroefd worden en de capaciteit in de vaccinatiecentra worden beperkt. Op dat moment zullen dan de eerstelijnszorgverstrekkers – onder wie dus ook de apothekers – ingeschakeld worden om verder te vaccineren tegen COVID-19.

“De rol van de apotheker als zorgverlener is door de coronacrisis beklemtoond. Men kan op ons rekenen als laagdrempelig vaccinatiekanaal om de bevolking en de meest kwetsbare personen opnieuw en extra te beschermen. Een extra herfstbooster krikt de immuniteit gevoelig op”, besluit Koen Straetmans. 

Meer informatie?

Contacteer Luc De Seranno, Nederlandstalig woordvoerder van APB 

0477/38.23.37 – Luc.DeSeranno@apb.be 

​ 

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer