Nieuws

Seizoensvaccinatie: apothekers sensibiliseren opnieuw kwetsbare doelgroepen

Gepubliceerd op 16/10/2019

​Vandaag, 16 oktober, start de jaarlijkse sensibiliseringscampagne voor griepvaccinatie in de Belgische apotheken. Een maand later dan voorbije jaren… en dat is niet toevallig! Griep steekt namelijk steeds later in het seizoen de kop op.

Als toegankelijke en laagdrempelige zorgverlener in de eerstelijn, is de apotheker ideaal geplaatst om doelgericht kwetsbare patiënten te informeren en te sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken.

Wie vaccineren (en dus sensibiliseren)?

De Hoge Gezondheidsraad van België heeft zijn aanbevelingen voor griepvaccinatie niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Personen die zich best laten vaccineren tegen griep, zijn:

  • Personen die een hoger risico lopen op complicaties (personen met chronische gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen, personen opgenomen in een ziekenhuis, bewoners  van een woonzorgcentrum of personen boven de 65 jaar);
  • Personen die werken in de zorg;
  • En personen die samenwonen met iemand uit de eerste groep of met een baby jonger dan 6 maand.

Bovendien raadt de HGR aan dat alle personen vanaf 50 jaar zich laten vaccineren tegen griep.

In zijn laatste advies rond pneumokokken (uit 2014, advies nr. 9210), raadt de HGR aan om volwassenen met een verhoogd risico op pneumokokkeninfectie (o.a. personen met immuniteitsstoornis), volwassenen met comorbiditeit (o.a. personen met chronisch hartlijden, rokers …) en gezonde personen van 65 jaar of ouder te vaccineren tegen pneumokokken.

Op de website Apotheek.be bieden we betrouwbare en toegankelijke informatie over griepvaccinatie en pneumokokken aan het grote publiek.


Maak kennis met Eric. Zoals wel meer vijftigplussers, neemt hij medicatie om zijn bloeddruk en cholesterol onder controle te houden. Voor zijn dochter Alice, die pas is gestart aan de universiteit, gaat hij vandaag vitaminen halen bij zijn huisapotheker. Omdat zij weet dat hij deel uitmaakt van de risicogroep voor wie seizoensvaccinatie is aanbevolen, raadt zij Eric aan zich te laten vaccineren...

   • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer