Nieuws

Nood aan een gepersonaliseerde behandeling? Denk "magistraal"!

Gepubliceerd op 2/12/2016

​​In het therapeutisch arsenaal waarover artsen beschikken, nemen magistrale bereidingen een belangrijke plaats in. Elk jaar verbeteren ze de levenskwaliteit van talloze patiënten, doordat ze aan een specifieke behoefte beantwoorden of de kostprijs van de behandeling verminderen. Soms bieden ze ook de enige oplossing voor extreem kritieke situaties.

Thomas is vandaag 9 jaar oud. Het is een speels, vindingrijk en nieuwsgierig kind. Al sinds hij klein was, bereidt zijn apotheker een siroop op basis van candesartan tegen een hoge bloeddruk. Thomas heeft een aangeboren misvorming van de linkernier, die leidt tot een verhoogde bloeddruk. In samenwerking met zijn nierspecialist, past Thomas’ apotheker regelmatig de dosering van de siroop aan, naargelang de evolutie van zijn gewicht. Zo geniet hij een gepersonaliseerde behandeling, die hij zonder problemen kan innemen. In België zijn specialiteiten op basis van candesartan enkel beschikbaar in tabletvorm, met doseringen die niet aangepast zijn aan jonge kinderen.

Het verhaal van Thomas is gebaseerd op één van de vele “gevallen uit de dagelijkse praktijk”, die de APB heeft verzameld bij zijn leden. Het illustreert één van de belangrijke voordelen van bereidingen die door apothekers worden gemaakt: de aanpassing van dosering en toedieningsvorm van een geneesmiddel om te antwoorden aan een specifieke behoefte van een patiënt...

Lees het volledige persbericht

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer