Pers mededelingen

Nood aan een gepersonaliseerde behandeling? Denk "magistraal"!

Gepubliceerd op 2/12/2016

​​​​​​Brussel, 2 dec​ember 2016 – In het therapeutisch arsenaal waarover artsen beschikken, nemen magistrale bereidingen een belangrijke plaats in. Elk jaar verbeteren ze de levenskwaliteit van talloze patiënten, doordat ze aan een specifieke behoefte beantwoorden of de kostprijs van de behandeling verminderen. Soms bieden ze ook de enige oplossing voor extreem kritieke situaties.

Thomas is vandaag 9 jaar oud. Het is een speels, vindingrijk en nieuwsgierig kind. Al sinds hij klein was, bereidt zijn apotheker een siroop op basis van candesartan tegen een hoge bloeddruk. Thomas heeft een aangeboren misvorming van de linkernier, die leidt tot een verhoogde bloeddruk. In samenwerking met zijn nierspecialist, past Thomas’ apotheker regelmatig de dosering van de siroop aan, naargelang de evolutie van zijn gewicht. Zo geniet hij een gepersonaliseerde behandeling, die hij zonder problemen kan innemen. In België zijn specialiteiten op basis van candesartan enkel beschikbaar in tabletvorm, met doseringen die niet aangepast zijn aan jonge kinderen.

Het verhaal van Thomas is gebaseerd op één van de vele “gevallen uit de dagelijkse praktijk”, die de APB heeft verzameld bij zijn leden. Het illustreert één van de belangrijke voordelen van bereidingen die door apothekers worden gemaakt: de aanpassing van dosering en toedieningsvorm van een geneesmiddel om te antwoorden aan een specifieke behoefte van een patiënt. De Magistrale Informatiefiche in bijlage van het persbericht biedt een reeks andere situaties uit de praktijk, die verschillende voordelen van de magistrale bereiding weergeven.

Een mini-film om het grote publiek te informeren

Maar wat is een magistrale bereiding nu in essentie? In welke situaties kan ze een interessant alternatief betekenen voor de patiënt? In minder dan twee minuten geeft een mini-animatiefilm eenvoudig een helder antwoord op die vragen. Het filmpje wordt verspreid via sociale media en is tevens gepubliceerd op www.apotheek.be, waar het grote publiek meteen ook het antwoord vindt op andere veel gestelde vragen over de bereidingen.

Kwaliteit voorop!

Apothekers maken al eeuwenlang bereidingen. Vandaag worden de magistrale bereidingen gemaakt in optimale omstandigheden, op basis van gevalideerde formules, volgens strenge bereidingsregels, met gecontroleerde grondstoffen en zeer nauwkeurige instrumenten, om geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit te garanderen.” Die lange zin, geplukt uit de mini-animatiefilm, schetst het kwaliteitskader waarbinnen de bereidingen worden gemaakt. Dankzij het Therapeutisch Magistraal Formularium, de Gids voor Goede Officinale Farmaceutische Praktijken, de expertise van de apotheker en het Kwaliteitshandboek dat in de apotheek wordt toegepast, zijn patiënten verzekerd van bereidingen die gerealiseerd zijn volgens de regels van de kunst en conform de heersende kwaliteitsnormen.

Een “charter” om de toekomst van de magistrale bereiding te garanderen

De geneeskunde en geneesmiddelen van morgen zullen steeds meer gepersonaliseerd zijn. Dankzij de competenties die ze als “bereiders van geneesmiddelen” hebben, kunnen apothekers een aanzienlijke bijdrage leveren aan die personalisatie van behandelingen. Op voorwaarde dat de magistrale bereiding een leefbare activiteit blijft voor de apotheek. Een “Charter Magistrale Bereidingen”, deze vrijdag gepubliceerd en in bijlage van het persbericht, identificeert de problemen die vandaag verhinderen dat magistrale bereidingen, die door de apotheker worden gerealiseerd, volledig tot hun recht komen. Dat charter wil alle betrokken partijen – patiënten, artsen, politieke beleidsmakers en bevoegde overheden – (her)sensibiliseren over het belang van dit onderwerp en formuleert een reeks concrete oplossingen die de problemen zouden kunnen verhelpen. Oplossingen die vaak eenvoudiger zijn dan men zou denken!


De woordvoerders van APB staan ter beschikking van de pers voor bijkomende inlichtingen of voor een interview:


Hier kunt u het volledige persbericht en bijlagen downloaden:


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer