Goedkope geneesmiddelen

Gepubliceerd op

Generische geneesmiddelen kunnen op de markt komen van zodra het patent van het originele geneesmiddel vervallen is. Ze hebben dezelfde therapeutische waarde als het originele geneesmiddel, maar ze moeten minstens 31% goedkoper zijn dan het originele referentiegeneesmiddel om in aanmerking te komen voor een terugbetaling door het RIZIV.

Referentieterugbetaling

Om het voorschrijven van goedkopere geneesmiddelen te stimuleren, voerde de overheid in juni 2001 het systeem van de referentieterugbetaling in. Dit houdt in dat de tegemoetkoming van een origineel geneesmiddel – waarvoor een goedkopere versie beschikbaar is - met 31% vermindert. Als de arts een duurder geneesmiddel voorschrijft, moet de patiënt het verschil zelf betalen. Om dit te vermijden, wordt de prijs van het originele geneesmiddel doorgaans eveneens met 31% verlaagd. Sinds april 2010 wordt ook een maximaal toegelaten prijs bepaald voor geneesmiddelen die in het systeem van de referentieterugbetaling zijn opgenomen.

Voorschrijven op stofnaam

Sinds augustus 2005 mogen artsen ook geneesmiddelen voorschrijven op stofnaam. Ze hoeven dan geen rekening te houden met de verschillende merknamen en verpakkingen van geneesmiddelen met hetzelfde actief bestanddeel, dezelfde sterkte en dezelfde toedieningsvorm. Sinds 1 april 2012 moet de apotheker, bij een voorschrift op stofnaam, een geneesmiddel afleveren uit de groep van 'goedkoopste geneesmiddelen'. De lijst van de 'goedkoopste geneesmiddelen' wordt elke maand bijgewerkt. Als de patiënt uitdrukkelijk kiest voor een geneesmiddel dat niet op de lijst staat, moet hij de volledige prijs betalen.

Substitutie

Sinds 1 mei 2012 is substitutie door de apotheker verplicht voor antibiotica en anti-mycotica (schimmelwerende geneesmiddelen) en moet elk voorschrift voor een acute behandeling automatisch beschouwd worden als een voorschrift op stofnaam, tenzij de arts op het voorschrift 'niet substitueerbaar wegens therapeutisch bezwaar' heeft vermeld of wanneer het voorschrift van één van deze geneesmiddelen bestemd is voor een chronische behandeling.


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer