Op voorschrift of voorschriftvrij?

Gepubliceerd op

In België mogen geneesmiddelen uitsluitend in een apotheek worden afgeleverd. Dit geldt zowel voor de geneesmiddelen op voorschrift als voor de voorschriftvrije geneesmiddelen.

Verplicht op voorschrift

Geneesmiddelen op voorschrift mogen enkel door een arts worden voorgeschreven. De apotheker moet het voorschrift naleven en alle voorgeschreven geneesmiddelen (ook de voorschriftvrije) die hij aflevert, registreren in het farmaceutisch dossier van de patiënt. De arts kan ook een recept voorschrijven voor een magistrale bereiding. Dit is een geneesmiddel dat de apotheker bereidt en aan de noden van de individuele patiënt is aangepast. Jaarlijks worden in de Belgische openbare apotheken meer dan vijf miljoen van deze geneesmiddelen-op-maat bereid.

Vrij van voorschrift

Voorschriftvrije geneesmiddelen worden ook wel zelfzorg- of adviesgeneesmiddelen genoemd. Ze zijn verkrijgbaar opdat de patiënt niet per se een arts moet raadplegen voor een aantal veel voorkomende acute kwalen die ook zelf kunnen behandeld worden. Of een geneesmiddel voorschriftvrij is, hangt niet alleen af van de indicatie (hoofdpijn, diarree, verkoudheid, maag- en darmproblemen,…) maar ook van het mogelijke risico op ernstige bijwerkingen. De vrije verkrijgbaarheid draagt bij tot het comfort van de patiënt op voorwaarde dat deze het juiste geneesmiddel correct gebruikt. Het deskundig advies van een apotheker is daarom noodzakelijk.

Patiëntenbijsluiters

Deskundige en objectieve informatie is een absolute vereiste voor het goed gebruik van geneesmiddelen. De (mondelinge) uitleg van de apotheker wordt ondersteund door de patiëntenbijsluiters. Elke verpakking van een geneesmiddel bevat een bijsluiter voor het publiek.

Internet

online verkoop van geneesmiddelen op voorschrift is in ons land verboden. Voorschriftvrije geneesmiddelen mogen wel via internet worden verkocht, maar enkel via de website van een Belgische apotheek.

Producenten

Pharma.be vertegenwoordigt de farmaceutische industrie, Febelgen is de vereniging van producenten van generische geneesmiddelen en BACHI verenigt producenten van voorschriftvrije geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten.  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer