Public relations

Samenwerking

Gepubliceerd op

​​​

4. Samenwerking in de zorgketen

Omwille van de vergrijzing en de demografische evoluties van de bevolking, met de daarbij horende toename van de zorgvraag door chronisch zieken, heeft het Belgisch gezondheidssysteem zijn limieten bereikt. Een meer doorgedreven integratie van de zorg, over de ‘grenzen’ van de bevoegdheden en de respectieve taken van de verschillende zorgverstrekkers heen, dringt zich op om een duurzaam antwoord te kunnen bieden op de noden van de burger, onafhankelijk van de plaats waar de zorg nodig is: thuis, in een rust- of verzorgingstehuis of in het ziekenhuis.

Interdisciplinaire samenwerking tussen zorgverstrekkers en gegevensdeling over de zorglijnen heen is een essentiële vereiste en moet de standaard worden. De officina-apotheker wenst hierbij een actieve rol op te nemen en werkt hierin samen met collega’s en andere zorgverleners in een netwerk rond de patiënt, vanuit een gemeenschappelijke toekomstvisie rond concrete topics zoals transmurale zorg, VIDIS enz. Het delen van gezondheidsgegevens onder zorgverstrekkers kan zo ook bijdragen aan een verdere ontschotting tussen de verschillende zorgverleners.

Concrete maatregelen en beleidsopties:

FEDERAAL

  • Optimalisatie van het geneesmiddelengebruik door structureel medicatienazicht (momenteel type 2a) nog breder te ondersteunen, maar ook te verdiepen naar een medicatienazicht type 3 dat eveneens rekening houdt met de klinische parameters van de patiënt en daarbij ook de samenwerking met de voorschrijver verder bevordert.

INTERFEDERAAL EN DEELSTATEN

  • Nieuwe samenwerkingsmodellen (zowel inter- als intraprofessioneel) in de eerstelijnsgezondheidszorg faciliteren, ondersteunen en promoten.

  • Een geïntegreerd beleid uitwerken rond een goed werkend digitaal gedeeld medicatieschema, ter bevordering van seamless care en een betere transmurale gegevensoverdracht en samenwerking. Het is belangrijk daarbij te onderlijnen dat hierin een centrale rol dient weggelegd te zijn voor de apotheker. Deze is immers de laatste schakel vooraleer de patiënt zijn geneesmiddelen en gezondheidsproducten gebruikt en heeft als enige zorgverlener een volledig overzicht hiervan, ongeacht of het nu gaat over zelfmedicatie of voorgeschreven medicatie in de eerste of tweede lijn. ​​

Terug naar: 
Een economisch duurzaam model
voor de officina-apotheek

Naar:

​​
Memorandum van APB in het kader van de Europese, federale en regionale verkiezingen in 2024, ​
oktober 2023 





  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer