Veilig blijven werken in de apotheek

Nood aan psychologische ondersteuning?

Gepubliceerd op 16/04/2020Voor velen onder jullie is een crisis van deze omvang ongezien. Hoe ga je om met de stress, angst, boosheid, vermoeidheid… die op je afkomen vanuit je positie in de 1e lijn? We wensen je hier bij te helpen.

Je kan twee affiches - Positive Energy for Pharmacists en Kan je wel wat positieve energie gebruiken? - downloaden om uit te hangen in de werkruimte van de apotheek, zodat alle leden van het apotheekteam deze regelmatig zien hangen. De affiche is bewust luchtig gehouden om het onderwerp bespreekbaar te maken, en bevat tips en tricks om toe te passen in jouw apotheek. Ben je via de affiche op deze pagina terecht gekomen? Dan lees je best nog wat verder.

Informatie, tips en onmiddellijke psychologische ondersteuning voor zorgverleners.


Zorgverleners werken onder grote stress en mét risico voor eigen besmetting om de gezondheid van de bevolking te kunnen waarborgen. De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent vroeg zich af hoe zij onmiddellijke psychologische ondersteuning kan bieden aan zorgverleners die te kampen hebben met druk en angst ten gevolge van de coronacrisis. Die bezorgdheid was de aanzet voor Pillar.chat, een online platform waar zorgverleners de klok rond (24/7) met hun eigen zorgen kunnen aankloppen. Het platform geeft informatie en tips voor frequente klachten (in filmpjes en blogposts) en biedt ook een live chat voor instant professionele ondersteuning van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 22.00 uur. De initiatiefnemers verzekeren ons dat Pillar.chat ondubbelzinnig open staat voor apothekers en assistenten. Je kan er terecht via hun website of facebookpagina.

De ZorgSamen


Het online platform De ZorgSamen, dat door Zorgnet-Icuro in samenwerking met een hele reeks partners is gelanceerd “om iedereen die in de zorg werkt mentale ondersteuning te bieden.” Op de website vind je antwoorden op deze vragen: Hoe zorg ik voor mezelf? Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar? Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s? Hoe zoek ik professionele hulp? Alle aangeboden informatie is wetenschappelijk gefundeerd. Het platform is interactief: zorgverleners kunnen er vragen stellen, en tips en tricks met elkaar delen.

Tele-Onthaal


Heb je gewoon behoefte om geheel anoniem je hart eens te luchten? Tele-Onthaal is toegankelijk voor iedereen: bel naar 106 of via chat: https://www.tele-onthaal.be/. Vergeet niet dat je lokale beroepsvereniging en APB ook klaarstaan voor jou! Aarzel niet om contact op te nemen zodat zij jou kunnen begeleiden. Maar als je echt het gevoel hebt dat je niet meer verder kan, neem dan tijdig contact op met je huisarts voor professionele hulp.

Ben je in loondienst?


Dan kan je de externe preventieadviseur contacteren - elke werkgever is verplicht aangesloten - en een verzoek tot ‘informele psychosociale interventie’ indienen. De contactgegevens kan je terugvinden in het arbeidsreglement.

Meer informatie


In de rubriek “Personeelsbeleid” op onze webpagina’s ‘Info Corona’, vind je verschillende specifieke infofiches zoals bijvoorbeeld “Menselijkheid in tijden van Corona". Hoe houden we dit samen vol?” met tips om het welzijn binnen de ploeg te stimuleren. Meer tips en informatie vind je ook op websites zoals www.iedereenok.be en www.stressburnout.belgie.be/nl. Draag zorg voor jezelf!

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer