Veilig blijven werken in de apotheek

Vacances et quarantaine

Gepubliceerd op

Velen van jullie stellen (zichzelf en onze diensten) de vraag of je bij de terugkeer van een reis een periode van quarantaine moet respecteren. Mag je ondanks alles werken in de apotheek? Zijn gezondheidswerkers niet vrijgesteld van een quarantaine?

​Op de website van Sciensano staat een beslissingsboom rond reizen en quarantaine, die we hernomen hebben in de rubriek 'Veilig blijven werken in de apotheek' op Info Corona. Die beslissingsboom geeft een goed overzicht van de situatie en wat te doen in de verschillende situaties. Afhankelijk van de plaats waar je je vakantie hebt doorgebracht (rode, oranje of groene zone), is een quarantaine al dan niet verplicht.

Als je terugkeert uit een rode zone, is een quarantaine van minimum 7 dagen en een test op d1 en d7 verplicht.

  • Indien de tweede test positief is, blijf je in isolatie voor 10 dagen na deze test
  • Indien de tweede test negatief is, kan je je werk hernemen
 Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel:

1) Quarantaine is niet nodig voor:

  • Een terugkerende reiziger die minder dan 2 maanden geleden een diagnose van COVID-19 kreeg. Deze uitzondering geldt NIET voor reizigers die terugkeren uit Brazilië, Zuid-Afrika en India, waar brede circulatie is van virusvarianten die minder geremd worden door voorgaande immuniteit.
  • Reizen om professionele redenen (indien ze een door de werkgever afgegeven certificaat kunnen voorleggen waarin de professionele reden van de reis wordt bevestigd EN ze op basis van de score op de zelfevaluatie vragenlijst (SAT) worden beschouwd als personen die een laag risico hebben gelopen). Deze uitzondering geldt niet voor professionele verplaatsingen naar/van het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en India (quarantaineverplichting).

2) Het is voor zorgverleners uitzonderlijk toegestaan om verder te werken, indien dit noodzakelijk is om de continuïteit van de zorg te waarborgen en als er geen andere mogelijkheden zijn (enige apotheek in een dorp, geen mogelijkheid tot vervanging ...). In dat geval moeten de veiligheidsvoorschriften tot op de letter worden gevolgd. Deze regels staan opgelijst in de SOP.

Belangrijke punten:​

  • Een persoon die positief test, moet steeds - zonder uitzondering - de zelfisolatie respecteren. 
  • Als er meerdere mensen in dezelfde apotheek werken, gaat de voorkeur uit naar het ​​in verschillende teams met verschillende uurroosters werken, zodat de persoon die in quarantaine moet, niet in contact komt met de andere teamleden. 

Merk eveneens op dat, als je in quarantaine moet na een reis naar een rode zone in de Europese Unie of buiten de Europese Unie, je geen recht hebt op tijdelijke werkloosheid door corona. 

Deze informatie kan veranderen naargelang de actualiteit. Wij nodigen je daarom ook uit om de website van Sciensano te raadplegen voor de meest recente informatie.​​

Om na te gaan of een land behoort tot een rode, oranje of groene zone, raadpleeg je best de overheidswebsite info-coronavirus.be.

Voor reisadvies en maatregelen bij heenreis per land​, kan je terecht op de website van Buitenlandse zaken​.

 

  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer