Veilig blijven werken in de apotheek

Coronavirus (COVID-19): Risicocontacten bij apothekers

Gepubliceerd op 27/01/2021

​​​De richtlijnen van Sciensano voor contact tracing veranderen regelmatig. In dit artikel vindt u een samenvatting van elementen die belangrijk zijn voor apothekers.

  • Indien elk lid van de apotheek (inclusief backoffice) gedurende de héle werkdag een masker draagt, en men voorzorgen neemt wat betreft afstand en hygiëne, valt contact met collega's onder ‘laag risico’...

  • Een apotheker zal als zorgverlener in principe zelden een hoog risicocontact hebben met een positieve patiënt als hij patiënten bedient met een masker, achter plexiglas of met voldoende afstand, de andere hygiënemaatregelen in acht neemt, en als de patiënten zelf ook een masker dragen.

  • De regels omtrent quarantaine en testen zijn sinds kort terug veranderd. Hoog-risico contacten worden tot 2​ keer getest indien mogelijk. Indien het testresultaat op dag 7 negatief is mogen ze de quarantaine verlaten. Als er geen test kan uitgevoerd worden, of als de resultaten op zich laten wachten, dan kan men op de 11e dag de quarantaine verlaten (mits er geen symptomen opduiken).

  • Bij een positief resultaat mag een geteste collega niet verder blijven werken in de apotheek. De andere collega's binnen het apotheekteam kunnen eventueel wel verder blijven werken, op voorwaarde dat alle voorzorgsmaatregelen steeds gerespecteerd worden en dat ook blijven.

  • Tijdens de quarantaine na risicocontact (en zonder symptomen) bestaat voor zorgpersoneel de mogelijkheid om verder te werken, maar alleen als de continuïteit van de zorg dat vereist. Het is duidelijk dat je het risico om apotheekbezoekers te besmetten moet afwegen ten opzichte van gezondheidsrisico's door onderbreking van farmaceutische zorg en toegang tot geneesmiddelen. Dat is een persoonlijke keuze, die niet gebaseerd mag zijn op economische overwegingen.​ Sciensano laat dit toe na overleg met de wachtkring/ eerste lijnszone, en indien men zich laat testen binnen de 72u na hoogrisico contact en op dag 7. Meer informatie kan u in onderstaand artikel terugvinden.  ​

In onderstaand artikel vind je alles over hoog en ​​​laag risico contact, quarantaine, isolatie en de specifieke voorwaarden om in uitzonderlijke gevallen verder te werken tijdens een asymptomatische quarantaine in afwachting van het testresultaat, ev​enals een aantal praktische voorbeelden.  Deze flowch​art​ van Sciensano geeft ook e​en korte samenvatting.


Coronavirus: Risicocontacten bij apothekers (27/01/21) (Nieuw)​​​​


 


 ​


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer