Wetenschappelijke vragen en aanbevelingen

Coronavirus (COVID-19): Symptomen van een covid-infectie, een verkoudheid, griep en een allergie: hoe een onderscheid maken en wanneer doorverwijzen

Gepubliceerd op 13/10/2020

​​​​​​“Ik zal toch niet besmet zijn met het coronavirus? ” Nu de winter stilaan in aantocht is en we weer met griep- en verkoudheidsvirussen te maken krijgen, wordt dat allicht een van de populairste vragen. Een banale verkoudheid? Een ontsteking van de bovenste luchtwegen? Griep? Of COVID-19? Welk symptoom of combinatie van symptomen moeten doen denken aan een mogelijk geval van COVID-19 ? Of anders gezegd, welke symptomatische patiënten moeten contact opnemen met hun huisarts om een test af te nemen? 

In dit artikel hebben we de meest voorkomende symptomen bij COVID-19, griep en verkoudheid in kaart gebracht. Dit is slechts een leidraad. Om te weten of iemand COVID-19 heeft, zal hij of zij zich moeten laten testen …

Verkoudheid? Griep? Of COVID-19? (Korte berichten 01/10/20)

De procedure voor huisartsen in geval van een mogelijk geval COVID-19 is beschikbaar op de website van Sciensano en herneemt duidelijk de definitie van een mogelijk geval (pagina 5) en bevat ook, onder andere, een beslisboom voor testing en isolatie van symptomatische personen (pagina 3).

https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Co​​vid19/COVID-19_procedure_GP_NL.pdf (07-10-20)​

​​De collega's van Ophaco stelden eerder dit jaar ook al een vergelijkende tabel op om een onderscheid te kunnen maken tussen de symptomen van een Covid-19 infectie, een klassieke verkoudheid en een allergie. Dit document is enkel ter informatie opgesteld, het is niet bedoeld om te worden gebruikt als een diagnostisch hulpmiddel. 

OVERZICHTSTABEL_SYMPTOMEN_CORONA_VERKOUDHEID_ALLERGIE_31_03_20.pdf  (Ophaco. 31/03/20)


 
  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer