Wetenschappelijke vragen en aanbevelingen

Coronavirus (COVID-19): Zuurstof: maatregelen, richtlijnen en communicatie

Gepubliceerd op 22/10/2020

​Eind april werd een online ticketing systeem Covid-oxygen.be in het leven geroepen om je toe te laten snel een aanvraag voor zuurstof online in te dienen. Dankzij dat eenvoudige ticketing systeem, moet je niet meer alle leveranciers een voor een op te bellen om er een te vinden die je bestelling kan registreren. Een aanvraag via Covid-oxygen.be wordt geregistreerd door een van de leveranciers, afhankelijk van hun beschikbaarheid. Je ontvangt een bevestiging als je ‘ticket’ aanvaard is.


Nu de pandemie terug krachtiger wordt, dreigen we opnieuw geconfronteerd te worden met bevoorradingsproblemen van zuurstof. Daarom stelt je FAGG je voor om, van zodra je een probleem hebt met het plaatsen van een bestelling, je te wenden tot het ticketing systeem dat nog steeds operationeel is.


Nog niet geregistreerd?
Klik op de homepagina van Covid-oxygen.be op NL achter New registration. Vul je APB-nummer, btw-nummer (met een “0” vooraan en zonder punten of spaties tussen de 3 sets van 3 cijfers) en e-mailadres in, en kies een wachtwoord. Je kan op ieder moment een aanvraag indienen in het systeem. De leveranciers raadplegen het platform tijdens de kantooruren (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur).


Dankzij het systeem ben je gegarandeerd dat de eerste aanvraag als eerste behandeld wordt, ongeacht de leverancier! Meer informatie over het systeem vind je in dit document, waarin ook de modaliteiten voor het voorschrift en de terugbetaling van zuurstoftherapie zijn opgenom​​en. ​​

Ter herinnering: betreffende zuurstoftherapie:

  • Palliatieve zorg: gasvormige zuurstof of zuurstofconcentrator of vloeibare zuurstof zijn inzetbaar
  • Acute hypoxemie: gasvormige zuurstof of zuurstofconcentrator of vloeibare zuurstof zijn inzetbaar
  • Langdurige zuurstoftherapie thuis: gasvormige of zuurstofconcentrator of vloeibare zuurstof zijn inzetbaar
  • Clusterhoofdpijn: enkel gasvormige zuurstof is inzetbaar, wegens hoge debieten nodig 12L/min  

Dit mits rekening te houden met het nodige debiet voor de patiënt. Een zuurstofconcentrator heeft een maximaal debiet van 4L/min. Voor hogere debieten moet men gasvormige of vloeibare zuurstof inzetten.​

CORONAVIRUS_ZUURSTOF_MAATREGELEN_RICHTLIJNEN_COMMUNICATIE (14/04/20)


 


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer