Pers mededelingen

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Gepubliceerd op 21/11/2019

​​​

Tijdig starten met foliumzuur, voorzichtig omgaan met pijnstillers en ontstekingsremmers, medicatie niet abrupt stopzetten, veilige zelfzorg bij ongemakken… De apotheker kan vrouwen met een kinderwens, die zwanger zijn of borstvoeding geven beter adviseren, als hij of zij op de hoogte is!

De begeleiding van vrouwen die zwanger zijn, dat willen worden of borstvoeding geven, en die tegelijk geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten (moeten) gebruiken, kan beter. Dat bleek uit een ophefmakende studie die de Onafhankelijke Ziekenfondsen in 2018 publiceerden, en werd recent nog eens bevestigd in een doctoraatsonderzoek aan de KULeuven.

Gezond zwanger

Sommige geneesmiddelen houden risico’s in voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Maar dat wil niet zeggen dat vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden, meteen alle medicatie moeten stopzetten. In het geval van epilepsie, diabetes of hypertensie bijvoorbeeld, is dat ronduit gevaarlijk. Een behandeling stopzetten mag nooit zonder overleg met de arts of apotheker gebeuren. Als geneesmiddelenexpert biedt de apotheker betrouwbaar advies en kunnen risico’s worden beperkt.

Behalve risico’s beperken, informeert de apotheker ook over gezonde gewoonten die de kansen op een zwangerschap kunnen verhogen, en die gunstig zijn voor de ontwikkeling van de baby. Ongemakken als reflux, rugpijn, misselijkheid, slaapproblemen, etc. helpt hij verlichten op een veilige manier.

Vertel het aan je apotheker!

Om die begeleidende rol te kunnen vervullen, moeten apothekers dus op de hoogte zijn van de situatie van de betrokken vrouwen. Daarom lanceren zij dit najaar de bewustwordingscampagne: (Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Lieven Zwaenepoel, ondervoorzitter van APB: “Preventie is zo belangrijk, effectief en onderbenut… Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen. Denk maar aan foliumzuur van vóór de conceptie – bij kinderwens dus – en vaccinatie tijdens de zwangerschap. Griep én kinkhoest! Daarvoor heb je een huisapotheker en een zorgteam.


  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer