Pers mededelingen

Griep en pneumokokken: Belgische apothekers gaan risicopersonen sensibiliseren

Vaccinatiecampagne griep en pneumokokken

BRUSSEL, 14 september 2017 – Griep en ziektes die het gevolg zijn van pneumokokken vormen nog altijd een probleem voor de volksgezondheid. Het gebrek aan informatie en de foutieve opvattingen die de ronde doen over vaccins, maar ook de moeilijkheden om toegang te hebben tot vaccinatie, verklaren voor een groot deel waarom de vaccinatiegraad in ons land nog altijd onvoldoende is. De bevolking, en in het bijzonder de risicogroepen, beter informeren, kan het probleem helpen oplossen. De apothekers staan klaar om die uitdaging aan te gaan.

Hoewel griep vaak gebanaliseerd wordt, is het geen onschuldige aandoening. Het zeer besmettelijke griepvirus maakt in ons land elk jaar honderden slachtoffers die overlijden aan de complicaties van de ziekte. Je laten vaccineren is de beste manier om je ertegen te beschermen en anderen niet te besmetten, en dus het aantal zieken, hospitalisaties en zelfs overlijdens te verminderen. Vaccinatie is vooral belangrijk voor oudere en kwetsbare mensen, omdat ze bij griep het meeste risico lopen op ernstige complicaties. Je laten vaccineren is eenvoudig en niet duur. Voor personen die tot een risicogroep behoren, is het zelfs gratis en wordt het vaccin deels door de overheid en deels door hun ziekenfonds terugbetaald.

Twee vliegen in één klap…

Vaccineren tegen griep is aangewezen vanaf midden oktober. Om zoveel mogelijk risicopersonen te sensibiliseren, lanceren de apothekers vandaag een informatiecampagne in de apotheek. Doel: een gevoelige verbetering van de vaccinatiegraad tegen griep... en pneumokokken. De doelgroepen voor die twee vaccinaties overlappen elkaar grotendeels en dus willen de apothekers twee vliegen in één klap slaan.

Voor het tweede opeenvolgende jaar in Vlaanderen, en voor het eerst in de Franse Gemeenschap, zullen ouderen en kwetsbare personen dus ook gesensibiliseerd worden over het belang om zich te beschermen tegen pneumokokkeninfecties. Net zoals het griepvirus kan de pneumokokkenbacterie erg agressief zijn en ernstige infecties (vooral longontsteking) veroorzaken, waarvan de complicaties fataal kunnen zijn. De meeste ziekenfondsen betalen het vaccin gedeeltelijk terug.

Waarom in de apotheek?

Als zorgverstrekkers in de eerste lijn hebben apothekers vaak contact met risicopatiënten. Door hun grote toegankelijkheid en beschikbaarheid kunnen ze een groot deel van de bevolking bereiken. Ook mensen die niet geregeld medisch opgevolgd worden. Door hun specifieke expertise en het vertrouwen dat ze genieten van hun patiënten, zijn ze goed geplaatst om hun vragen te beantwoorden en de voordelen van vaccins en vaccinatie te benadrukken.

 

Deze sensibiliseringscampagne wordt georganiseerd door de nationale en regionale apothekersverenigingen, met de steun van de farmaceutische bedrijven die vaccins op de markt brengen in ons land.


 

Zie ook

 • Meer dan 1 op de 20 Belgen wordt begeleid door een huisapotheker

  Aan de hand van getuigenissen van patiënten en zorgverstrekkers belicht een nieuwe informatiecampagne de voordelen van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden.

  Lees meer

 • Griep en pneumokokken: de Belgische apothekers gaan risicopersonen sensibiliseren

  Griep- en pneumokokkeninfecties zijn ernstige aandoeningen waartegen vaccinatie een efficiënte bescherming biedt. Dit najaar gaan de Belgische apothekers risicopersonen opnieuw sensibiliseren.

  Lees meer

 • Huisapotheker: voor een betere opvolging van chronische patiënten

  Sinds 1 oktober kunnen patiënten met een chronische aandoening een huisapotheker kiezen. Die zal hen proactief begeleiden bij hun medicatiegebruik door hen persoonlijk advies te geven en een schema bij te houden van alle medicatie die ze gebruiken...

  Lees meer