Pers mededelingen

Niks vergeten? Ook het GFD niet?

​Meer dan een Belg op vier kan met een gerust hart op reis vertrekken. In de vier uithoeken van het land zijn apothekers in staat om, in geval van nood, doordacht en gepersonaliseerd advies te verlenen dankzij het GFD – het Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Diegenen die hun GFD nog niet hebben geactiveerd, kunnen hiervoor gewoon even bij hun apotheker binnenlopen. Tot 30 juni zal het belang van het GFD op de voorgrond geplaatst worden in de apotheek, op www.apotheek.be en via de sociale netwerken.

Brussel, 16 juni 2016 – De grote vakantie komt eraan. Overal krijgt men tips om een goede reisapotheek samen te stellen, aangepast aan de gekozen reisbestemming en aan de duur van het verblijf. Voor al onze landgenoten die er dit jaar voor gekozen hebben de charmes van ons eigen mooi landje op te zoeken, een gouden raad: denk aan het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Dankzij het GFD zal de apotheker 'op de hoek' de reizigers – waar ze ook verblijven − met raad en daad kunnen bijstaan mochten ze een gezondheidsprobleem krijgen dat in verband staat met de inname van geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten.

365 dagen per jaar, voor iedereen...
Momenteel genieten al meer dan 3 miljoen Belgen van deze bijkomende veiligheid in alle apotheken van het land; een veiligheid die uiteraard niet alleen tot de vakantieperiode beperkt is. Want er zijn meer geneesmiddelen die niet goed samengaan dan men zou denken. Elke apotheker tot wie een patiënt zich richt (met name tijdens de wachtdienst) zou zijn volledige geneesmiddelenhistoriek moeten kunnen raadplegen om elk risico op een ongeval te kunnen uitsluiten dat bijvoorbeeld door een interactie tussen twee geneesmiddelen veroorzaakt zou kunnen worden.

...maar alleen als de patiënt akkoord gaat!
De activatie van het GFD is volledig gratis en de patiënt moet er niets speciaals voor doen, tenzij er met zijn apotheker over praten en zijn akkoord geven voor het delen van zijn persoonlijke gezondheidsgegevens. Overal in België zijn de apothekers uitgerust om de patiënten correct te informeren over de reikwijdte en de begrenzingen van deze gegevensdeling en om hun toestemming te registreren. Op de website Apotheek.be vindt men hieromtrent meer info, zoals onder meer twee videofilmpjes: het ene gaat over het GFD als dusdanig, het andere over de geïnformeerde toestemming.

Bij dit communiqué vindt u een verklarende fiche over het GFD, een reeks concrete gevallen in de apotheek, evenals een fiche over het beschikbare informatiemateriaal. De woordvoerders van APB staan eveneens te uwer beschikking:


 

Zie ook

 • (Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

  De begeleiding van vrouwen die zwanger zijn, dat willen worden of borstvoeding geven, en die tegelijk geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten (moeten) gebruiken, kan beter. Maar om een begeleidende rol te kunnen vervullen, moeten apothekers op...

  Lees meer

 • Een gesprek om de levenskwaliteit van mensen met astma te verbeteren

  Ter gelegenheid van de Wereld Astma Dag, die op 7 mei plaatsvindt, nodigen de Belgische apothekers tijdens de week van 6 tot 10 mei hun patiënten met astma uit in de apotheek voor een begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen.

  Lees meer

 • Meer dan 1 op de 20 Belgen wordt begeleid door een huisapotheker

  Aan de hand van getuigenissen van patiënten en zorgverstrekkers belicht een nieuwe informatiecampagne de voordelen van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden.

  Lees meer