Pers mededelingen

Volle prijs in apotheek dit weekend?

Patiënten die verzekerd zijn bij de Christelijke Mutualiteiten (CM) riskeren dit weekend de volle prijs te moeten betalen voor terugbetaalde geneesmiddelen, zeker in een apotheek met wachtdienst.
 
Brussel, 07 februari 2014 - Door een technisch probleem bij de CM zijn de apothekers momenteel niet in staat om de verzekerbaarheidsgegevens van de CM-leden te raadplegen via MyCareNet (het systeem dat de SIS-kaart heeft vervangen) en dus kunnen ze het principe van de derde betaler niet toepassen. Apothekers met wachtdienst zullen zich daarom verplicht zien om de volledige prijs te vragen aan patiënten en hen een formulier meegeven waarmee ze achteraf kunnen terugbetaald worden door de CM.
 
Het probleem is niet nieuw. APB, de nationale federatie van zelfstandige officina-apothekers, dringt al sinds maanden aan op noodoplossingen, zoals een tijdelijke betalingsgarantie voor apothekers gedurende periodes waarin het systeem MyCareNet niet functioneert. Tot nog toe is hier geen gevolg aan gegeven. De huidige problemen tonen aan dat dit dringend nodig is, om te vermijden dat de patiënt het slachtoffer wordt.
 
De CM laat weten dat al het mogelijke wordt gedaan om het technische probleem te verhelpen en hoopt dat dit tegen zaterdagmorgen raakt opgelost.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerders van de APB .


Charles Ronlez : 0475 41 00 64 – charles.ronlez@apb.be

Jan Depoorter : 0486 34 31 26 – jan.depoorter@apb.be 

Zie ook

 • Meer dan 1 op de 20 Belgen wordt begeleid door een huisapotheker

  Aan de hand van getuigenissen van patiënten en zorgverstrekkers belicht een nieuwe informatiecampagne de voordelen van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden.

  Lees meer

 • Griep en pneumokokken: de Belgische apothekers gaan risicopersonen sensibiliseren

  Griep- en pneumokokkeninfecties zijn ernstige aandoeningen waartegen vaccinatie een efficiënte bescherming biedt. Dit najaar gaan de Belgische apothekers risicopersonen opnieuw sensibiliseren.

  Lees meer

 • Huisapotheker: voor een betere opvolging van chronische patiënten

  Sinds 1 oktober kunnen patiënten met een chronische aandoening een huisapotheker kiezen. Die zal hen proactief begeleiden bij hun medicatiegebruik door hen persoonlijk advies te geven en een schema bij te houden van alle medicatie die ze gebruiken...

  Lees meer