Pers mededelingen

Volle prijs in apotheek dit weekend?

Patiënten die verzekerd zijn bij de Christelijke Mutualiteiten (CM) riskeren dit weekend de volle prijs te moeten betalen voor terugbetaalde geneesmiddelen, zeker in een apotheek met wachtdienst.
 
Brussel, 07 februari 2014 - Door een technisch probleem bij de CM zijn de apothekers momenteel niet in staat om de verzekerbaarheidsgegevens van de CM-leden te raadplegen via MyCareNet (het systeem dat de SIS-kaart heeft vervangen) en dus kunnen ze het principe van de derde betaler niet toepassen. Apothekers met wachtdienst zullen zich daarom verplicht zien om de volledige prijs te vragen aan patiënten en hen een formulier meegeven waarmee ze achteraf kunnen terugbetaald worden door de CM.
 
Het probleem is niet nieuw. APB, de nationale federatie van zelfstandige officina-apothekers, dringt al sinds maanden aan op noodoplossingen, zoals een tijdelijke betalingsgarantie voor apothekers gedurende periodes waarin het systeem MyCareNet niet functioneert. Tot nog toe is hier geen gevolg aan gegeven. De huidige problemen tonen aan dat dit dringend nodig is, om te vermijden dat de patiënt het slachtoffer wordt.
 
De CM laat weten dat al het mogelijke wordt gedaan om het technische probleem te verhelpen en hoopt dat dit tegen zaterdagmorgen raakt opgelost.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerders van de APB .


Charles Ronlez : 0475 41 00 64 – charles.ronlez@apb.be

Jan Depoorter : 0486 34 31 26 – jan.depoorter@apb.be 

Zie ook

 • (Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

  De begeleiding van vrouwen die zwanger zijn, dat willen worden of borstvoeding geven, en die tegelijk geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten (moeten) gebruiken, kan beter. Maar om een begeleidende rol te kunnen vervullen, moeten apothekers op...

  Lees meer

 • Een gesprek om de levenskwaliteit van mensen met astma te verbeteren

  Ter gelegenheid van de Wereld Astma Dag, die op 7 mei plaatsvindt, nodigen de Belgische apothekers tijdens de week van 6 tot 10 mei hun patiënten met astma uit in de apotheek voor een begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen.

  Lees meer

 • Meer dan 1 op de 20 Belgen wordt begeleid door een huisapotheker

  Aan de hand van getuigenissen van patiënten en zorgverstrekkers belicht een nieuwe informatiecampagne de voordelen van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden.

  Lees meer