Pers mededelingen

Al 10% meer griepvaccins afgeleverd in de apotheek

Gepubliceerd op 16/11/2021

​​Gepubliceerd op 16 november 2021

***** Om het persbericht in PDF-formaat te kunnen downloaden, klik HIER *****

***** Om de cijfers "Griepvaccins - November 2021" in PDF-formaat te kunnen downloaden, klik H​IER *****

BRUSSEL, 16 november 2021 - Op 15 november jl. hadden de officina-apothekers al bijna​ 1,72 miljoen griepvaccins afgeleverd aan Belgen die zich willen laten vaccineren. Dat is 10% meer dan vorig jaar op dezelfde datum! Dat cijfer is bemoedigend, gezien de griep dit jaar wel eens zwaar zou kunnen toeslaan, en onze zorg al belast is door de COVID-19 epidemie. Het is dus uitermate belangrijk dat zo veel mogelijk risicopersonen zich tijdig laten vaccineren. Dat is ook de boodschap die de apothekers in de officina dagelijks meegeven aan onze landgenoten.

Koen Straetmans, voorzitter van APB: “De Belgische apothekers willen hun verantwoordelijkheid ten volle opnemen in het stimuleren van de vaccinatie tegen griep, en dat draagt bij tot de volksgezondheid. Het helpt dat apothekers sinds dit jaar rechtstreeks kunnen afleveren aan de burger. Maar de vaccinatiegraad moet nog hoger dit griepseizoen."

Je laten vaccineren tegen griep is dit jaar nog eenvoudiger geworden: sinds 1 oktober 2021 kan je rechtstreeks bij je apotheker terecht voor een griepvaccin zonder voorschrift van de arts. Zo hoef je enkel nog langs je arts om je effectief te laten vaccineren. Voor personen met een verhoogd risico op complicaties door griep, wordt het vaccin ook grotendeels terugbetaald.

Op 15 november jl. bleek dat er reeds 1.716.370 griepvaccins op voorschrift van de arts of apotheker afgeleverd werden in de Belgische apotheken. Op dezelfde datum vorig jaar waren dat er nog maar 1.554.259. Een verschil van 10%.

Het merendeel van de griepvaccins werd afgeleverd aan personen ouder dan 65 jaar (1.154.621). De overige vaccins werden afgeleverd aan personen tussen 50 en 65 jaar (380.405) en personen jonger dan 50 jaar (157.254). Bij 44% van de afleveringen kwam de burger zijn vaccin rechtstreeks bij de apotheker halen, die het vaccin voorschreef en meteen afleverde. Bij 56% gebeurde de aflevering nog op voorschrift van de arts.

In Vlaanderen werden al 1.164.047 griepvaccins afgeleverd in de apotheek, in Wallonië 454.424 en in Brussel 97.899. Ons land heeft voor dit griepseizoen in totaal 3,78 miljoen griepvaccins (840.000 meer dan vorig jaar) voorzien. Er zijn dus nog ruim voldoende griepvaccins ter beschikking in de apotheek voor iedereen die zich wil laten vaccineren bij de arts.

Daar is de griep al

Het griepseizoen start in Europa doorgaans pas in december. Maar volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is in Kroatië de griepepidemie eind oktober al gestart, wat ongewoon vroeg is.

Het ECDC vreest daarom voor een streng en zwaar griepseizoen, wat in combinatie met de COVID-19 pandemie die nog steeds hevig woedt, zware gevolgen kan hebben voor personen met een verhoogd risico op complicaties (zoals ouderen, mensen met een verzwakte immuniteit, …), en nog een extra belasting voor onze gezondheidszorg kan betekenen.

Laat je vaccineren

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor griep een vaccinatiegraad van 70% in de risicogroepen aan. Daar zijn we vandaag nog lang niet, vooral bij risicopersonen onder de 65 jaar: zwangere vrouwen, personen met chronische aandoeningen, ouders van kinderen onder de 6 maand, en bij personen die onder één dak wonen met een risicopersoon.

Het is hoopvol dat dit griepseizoen reeds meer burgers zich bewust zijn van het belang van griepvaccinatie. De cijfers van vandaag stemmen ons positief. Maar het is belangrijk om te blijven sensibiliseren, zeker naar de risicogroepen toe. Het is echt nodig om de vaccinatiegraad nog verder te verhogen. Iedereen die dat wil kan direct bij de Belgische officina-apotheker terecht om een griepvaccin af te halen. Laat je zeker vaccineren bij je huisarts, op het werk… Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, je doet het ook om anderen te beschermen", besluit Koen Straetmans.

Partners in de vaccinatiecampagne

Al jaren zetten de Belgische officina-apothekers zich in om de bevolking te sensibiliseren voor griepvaccinatie. Dankzij hun nabijheid en laagdrempeligheid spreken zij mensen aan die via andere zorgkanalen niet bereikt worden. Hun inzet vertaalt zich in een duidelijke ondersteuning van de totale vaccinatiegraad in België.

Als betrouwbare partner in de vaccinatiecampagne voor griep, beschikt de apotheker dit jaar over een extra troef om onze landgenoten succesvol te oriënteren naar de arts voor een griepprik: een voorschrift van de arts is niet nodig om het griepvaccin af te halen in de apotheek, de apotheker kan het vaccin voorschrijven en meteen afleveren. Zo hoeft de burger enkel nog langs de arts voor de toediening van het vaccin. Dat verkorte traject verlaagt de drempel voor vaccinatie aanzienlijk.

Meer informatie?
Contacteer Luc De Seranno, Nederlandstalig woordvoerder van APB - ​0477/38.23.37 – Luc.DeSeranno@apb.be


  • © Copyright 2022
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer