Pers mededelingen

Een gesprek om de levenskwaliteit van mensen met astma te verbeteren

De Wereld Astma Dag nodigt u uit in de apotheek 

Ter gelegenheid van de Wereld Astma Dag, die op 7 mei plaatsvindt, nodigen de Belgische apothekers tijdens de week van 6 tot 10 mei hun patiënten met astma uit in de apotheek voor een begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Veel mensen met astma inhaleren hun geneesmiddel niet zoals het zou moeten, vaak zonder dat te beseffen. Nochtans is een goede inhalatietechniek essentieel om een optimale behandeling te garanderen, de astma onder controle te houden en opstoten van astma te vermijden. In de week van 6 tot 10 mei, ter gelegenheid van de Wereld Astma Dag, nodigen de Belgische apothekers hun patiënten met astma uit voor een begeleidingsgesprek 'Goed Gebruik Geneesmiddelen' (GGG) in de apotheek.

Een begeleidingsgesprek GGG, wat is dat?

Aan patiënten met astma die een behandeling starten of bij wie de astma onvoldoende onder controle is, kan de apotheker een speciale dienstverlening aanbieden. Die dienst bestaat uit twee gesprekken, een eerste informatiegesprek en daarna een opvolggesprek, en wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. De patiënt heeft zo de mogelijkheid om vragen te stellen aan zijn apotheker over zijn behandeling en eventuele problemen die hij of zij daarmee ondervindt. Voor apothekers is deze dienstverlening een extra opportuniteit om patiënten beter te begeleiden en hun geneesmiddelengebruik te verbeteren.

Tijdens een begeleidingsgesprek overloopt de apotheker met astmapatiënten die dat wensen eventuele moeilijkheden die zij ervaren met hun behandeling. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen gaat hij na of hun astma goed onder controle is. Indien nodig, zal hij oplossingen voorstellen die afgestemd zijn op de noden van de patiënt. Het doel: de levenskwaliteit van zijn patiënten verbeteren!

Wenst u meer te weten over een begeleidingsgesprek GGG astma? 


 

Zie ook

 • (Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

  De begeleiding van vrouwen die zwanger zijn, dat willen worden of borstvoeding geven, en die tegelijk geneesmiddelen of andere gezondheidsproducten (moeten) gebruiken, kan beter. Maar om een begeleidende rol te kunnen vervullen, moeten apothekers op...

  Lees meer

 • Meer dan 1 op de 20 Belgen wordt begeleid door een huisapotheker

  Aan de hand van getuigenissen van patiënten en zorgverstrekkers belicht een nieuwe informatiecampagne de voordelen van die kosteloze dienst die in alle apotheken van het land wordt aangeboden.

  Lees meer

 • Griep en pneumokokken: de Belgische apothekers gaan risicopersonen sensibiliseren

  Griep- en pneumokokkeninfecties zijn ernstige aandoeningen waartegen vaccinatie een efficiënte bescherming biedt. Dit najaar gaan de Belgische apothekers risicopersonen opnieuw sensibiliseren.

  Lees meer