Pers mededelingen

Griep en pneumokokken: de Belgische apothekers gaan risicopersonen sensibiliseren

Gepubliceerd op 19/09/2018

BRUSSEL, 19 september 2018 – Griep- en pneumokokkeninfecties zijn ernstige aandoeningen waartegen vaccinatie een efficiënte bescherming biedt. Toch moeten nog altijd veel mensen het zonder die bescherming stellen omdat ze er het belang niet van inzien, vaak door een gebrek aan betrouwbare informatie. De vaccinatiegraad kan dus verbeteren door de bevolking, en meer in het bijzonder de risicopersonen, beter te informeren en te motiveren. Dit najaar gaan de Belgische apothekers die uitdaging opnieuw aan. 

Hoewel griep vaak gebanaliseerd wordt, is het geen onschuldige aandoening. Het zeer besmettelijke griepvirus maakt in ons land elk jaar honderden slachtoffers die overlijden aan de complicaties van de ziekte. Je laten vaccineren is de beste manier om je ertegen te beschermen en anderen niet te besmetten, en dus het aantal zieken, hospitalisaties en zelfs overlijdens te verminderen. Vaccinatie is vooral belangrijk voor oudere en kwetsbare mensen, omdat ze bij griep het meeste risico lopen op ernstige complicaties. Je laten vaccineren is eenvoudig en niet duur. Voor personen die tot een risicogroep behoren, is het zelfs gratis en wordt het vaccin deels door de overheid en deels door hun ziekenfonds terugbetaald.

Twee vliegen in één klap...

Vaccineren tegen griep is aangewezen vanaf midden oktober en zeker twee weken voor de jaarlijkse epidemie, die gewoonlijk in februari plaatsvindt. De positieve resultaten van vorig jaar hebben de apothekers ertoe aangezet om ook dit jaar een sensibiliseringscampagne in de apotheek te lanceren. Doel: een gevoelige verbetering van de vaccinatiegraad tegen griep... en pneumokokken. De doelgroepen voor die twee vaccinaties overlappen elkaar grotendeels en dus willen de apothekers opnieuw twee vliegen in één klap slaan door ouderen en kwetsbare personen te sensibiliseren over het belang om zich te beschermen tegen pneumokokkeninfecties. Net zoals het griepvirus kan de pneumokokkenbacterie erg agressief zijn en ernstige infecties (vooral longontsteking) veroorzaken. Ook bij die infecties kunnen de complicaties fataal zijn. De meeste ziekenfondsen betalen het vaccin gedeeltelijk terug.

Waarom in de apotheek?

Als zorgverstrekker in de eerste lijn is de apotheker complementair aan de arts. Door zijn grote toegankelijkheid en beschikbaarheid kan hij een groot deel van de bevolking bereiken. Ook mensen die niet geregeld medisch opgevolgd worden. Door zijn specifieke expertise en het vertrouwen dat hij geniet van zijn patiënten, is hij goed geplaatst om hun vragen te beantwoorden, hun eventuele angsten weg te nemen en het fake news dat de ronde doet over vaccins en vaccinatie recht te zetten.

Voor alle bijkomende informatie kan je terecht bij de woordvoerders van APB en VAN:


Deze sensibiliseringscampagne wordt georganiseerd door de nationale en regionale apothekersverenigingen, met de steun van de farmaceutische bedrijven die vaccins op de markt brengen in ons land. 




  • © Copyright 2024
  • Algemene Pharmaceutische Bond
  • All rights reserved
  • Disclaimer